22. juni 1998

u povodu otvorenog zahtjeva BOSS – Bosanske stranke da se poništi Odluka OSCE-a i Privremene izborne komisije po kojoj bi građani u inostranstvu, odnosno u dijaspori glasali u periodu od 8. do 16. avgusta

 

Bosanska stranka se kategorično protivi Odluci OSCE-a i Privremene izborne komisije da građani u dijaspori glasaju mjesec dana prije opštih izbora, u periodu od 8. do 16. avgusta kako bi, navodno, njihovi glasovi bili prebrojani i evidentirani do opštih izbora u Bosni i Hercegovini, dakle do 13. septembra.

Glasovi iz dijaspore čine gotovo trećinu biračkog tijela, jer od 980.000 građana Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu, njih oko 700.000 ima pravo glasa. To znači da se odluka o budućnosti Bosne i Hercegovine, o tome ko će voditi našu zemlju u narednom periodu – dobrim dijelom nalazi u rukama dijaspore, koja objektivno nije mogla imati uvid u prethodni rad i aktivnosti bh stranaka.

Odluka OSCE-a, na ovaj način, ostavlja građane u dijaspori bez mogućnosti da imaju uvid u programe stranaka, tako da će se izbor dijaspore bazirati na paušalnim, površnim i sumnjivim ocjenama o kvalitetu političkih stranaka. Naime, dijaspora bi po ovome trebala glasati u vrijeme kada će se u Bosni i Hercegovini početi voditi dinamična predizborna kampanja. Jednostavno rečeno, kampanja u tom slučaju nema svrhe, jer bi trećini biračkog tijela bilo onemogućeno da stekne kvalitetan uvid u ono što nude političke stranke.

Drugi razlog zbog kojeg Odluka OSCE-a nama nikakvog utemeljenja u logici jeste činjenica da se domicilni glasovi, po praksi sa prošlogodišnjih izbora, prebrajaju i do mjesec dana nakon izbora. Dakle, isto tako, i glasovi iz dijaspore mogu biti prebrojavani istovremeno kad i domicilni, te i zajedno objavljeni.

Bosanska stranka smatra da je nedopustivo da se budućnost države određuje ovako neozbiljnim izbornim postupcima. Pravo je svakog građanina da ima uvid u programe političkih stranaka, nalazio se on u dijaspori ili domicilu, i svaka druga varijanta sa sobom nosi rizik ništavnosti i nevalidnosti izbornih rezultata.

Bosanska stranka kategorično zahtijeva da se izbori u dijaspori održe kad i izbori u domicilu, dakle u Bosni i Hercegovini. Takođe, Bosanska stranka traži da se,       u medijskom smislu, podjednako tretiraju stranke i prema domicilu i prema dijaspori. To znači da je nužno da Televizija Bosne i Hercegovine obezbjedi satelitske prenose za građane u inostranstvu. U suprotnom, OSCE bi, na osnovu ovakve svoje Odluke, snosio istorijsku odgovornost za izborni rezultat koji ne bi značio legalnu, legitimnu i pravno validnu volju građana i naroda Bosne i Hercegovine.

 

 

You may also like...