02. februar 1998.

u povodu reaktuelizacije arbitražne odluke za Brčko

 

Bosanska stranka po peti put u posljednjih godinu dana upozorava domaće zvaničnike i međunarodnu javnost na dugoročnu političku pogubnost eventualne odluke po kojoj bi grad Brčko pripao isključivo Republici Srpskoj, ili Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ako je međunarodna zajednica dosljedna u sprovedbi principa Dejtonskog sporazuma, onda je više nego jasno da brčanski politički čvor ne može biti presjecan degresivnim putevima koji vode produbljenju podjela države Bosne i Hercegovine. Brčko bi moralo biti centrište političke budućnosti Bosne i Hercegovine, tako što će se u ovom gradu dogoditi i realizovati svi principi kojima dugoročno teži postdejtonska Bosna i Hercegovina.

Bosanska stranka upozorava da korisno rješenje ne može biti u ponovnom prolongiranju arbitražne odluke, iz razloga što autentični Brčaci, već mjereno u hiljadama, odlaze budućnost tražiti u evropskim i prekookeanskim zemljama. Ponovno prolongiranje arbitražne odluke dovelo bi za godinu – dvije sadašnju želju za povratkom u minornu poziciju, i tada bi gotovo nebitan bio značaj povratka i multietničke restitucije Brčkog.

Od domaćih i međunarodnih faktora, Bosanska stranka decidno traži da grad Brčko administrativno ne pripadne ni Federaciji, ni Republici Srpskoj, već državi Bosni i Hercegovini.

You may also like...