23. juni 1998

u povodu otvorenog zahtjeva OSCE-u i Privremenoj izbornoj komisiji da se poništi Odluka po kojoj bi građani u inostranstvu, odnosno u dijaspori glasali u periodu od 8. do 16. avgusta

 BOSS – Bosanska stranka se kategorično protivi Odluci OSCE-a i Privremene izborne komisije da građani u dijaspori glasaju mjesec dana prije opštih izbora, u periodu od 8. do 16. avgusta kako bi, navodno, njihovi glasovi bili prebrojani i evidentirani do opštih izbora u Bosni i Hercegovini, dakle do 13. septembra.

Glasovi iz dijaspore čine gotovo trećinu biračkog tijela, jer od 980.000 građana Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu, njih oko 700.000 ima pravo glasa. To znači da se odluka o budućnosti Bosne i Hercegovine, o tome ko će voditi našu zemlju u narednom periodu – dobrim dijelom nalazi u rukama dijaspore, koja objektivno nije mogla imati uvid u prethodni rad i aktivnosti bh stranaka.

Odluka OSCE-a, na ovaj način, ostavlja građane u dijaspori bez mogućnosti da imaju uvid u programe stranaka, tako da će se izbor dijaspore bazirati na paušalnim, površnim i sumnjivim ocjenama o kvalitetu političkih stranaka. Naime, dijaspora bi po ovome trebala glasati u vrijeme kada će se u Bosni i Hercegovini početi voditi dinamična predizborna kampanja. Jednostavno rečeno, kampanja u tom slučaju nema svrhe, jer bi trećini biračkog tijela bilo onemogućeno da stekne kvalitetan uvid u ono što nude političke stranke.

Drugi razlog zbog kojeg Odluka OSCE-a nama nikakvog utemeljenja u logici jeste činjenica da se domicilni glasovi, po praksi sa prošlogodišnjih izbora, prebrajaju i do mjesec dana nakon izbora. Dakle, isto tako, i glasovi iz dijaspore mogu biti prebrojavani istovremeno kad i domicilni, te i zajedno objavljeni.

Bosanska stranka smatra da je nedopustivo da se budućnost države određuje ovako neozbiljnim izbornim postupcima. Pravo je svakog građanina da ima uvid u programe političkih stranaka, nalazio se on u dijaspori ili domicilu, i svaka druga varijanta sa sobom nosi rizik ništavnosti i nevalidnosti izbornih rezultata.

Bosanska stranka kategorično zahtijeva da se izbori u dijaspori održe kad i izbori u domicilu, dakle u Bosni i Hercegovini. Takođe, Bosanska stranka traži da se,       u medijskom smislu, podjednako tretiraju stranke i prema domicilu i prema dijaspori. To znači da je nužno da Televizija Bosne i Hercegovine obezbjedi satelitske prenose za građane u inostranstvu. U suprotnom, OSCE bi, na osnovu ovakve svoje Odluke, snosio istorijsku odgovornost za izborni rezultat koji ne bi značio legalnu, legitimnu i pravno validnu volju građana i naroda Bosne i Hercegovine.

 

2. U povodu osnivanja Bosanske nezavisne alijanse od strane Bosanske stranke i Političkog kluba nezavisnih BiH

Pridjev “bosanska” ilustruje multinacionalno opredjeljenje Bosanske nezavisne alijanse, osnovane od strane Bosanske stranke i Političkog kluba nezavisnih BiH.

Za razliku od svih, Bosanska nezavisna alijansa, odnosno Bosanska stranka bosanstvo ne vidi kroz prizmu negiranja nacionalnog i kulturološkog bitka bosanskohercegovačkih naroda. Bosanska stranka smatra da je bosanstvo imenitelj jedinstva različitosti, a ne jedinstva bez različitosti, kako se to promoviše iz opozicionih tabora.

Za Bosnu i Hercegovinu bosanstvo bi moralo biti onaj imenitelj zajedničkih interesa, ona dodirna tačka u kojoj se nalaze sve naše različitosti, a ne naivni pokušaj da se pod bosanstvo, kojim bi da vladaju Bošnjaci, na silu utrpaju druga dva bh naroda. Tek kada se shvati da bosanstvo ne pripada ništa više Bošnjacima, nego bosanskohercegovačkim Srbima i Hrvatima – tek tada će ova odrednica imati šansu da opstane. Bosanska stranka se potvrdila kao lučonoša takvog koncepta bosanstva, jer samo kao takvo – bosanstvo može opstati.

Dakle, za razliku od SDA i ostalih jednonacionalnih stranaka koje negiraju građansku političku opciju i tzv. multikulturalnih stranaka koje negiraju nacionalnu političku opciju, a time i multikulturalnost, Bosanska stranka je ono srednje rješenje između dijametralno suprotnih, ali identičnih imaginarnosti.

Bosanska stranka ne negira niti nacionalnost, niti građanstvo, odnosno objedinjuje i jedno i drugo u pozitivnu političku snagu koja može napraviti Bosnu i Hercegovinu multikulturalnom ravnopravnom zajednicom svih njenih naroda.

 

You may also like...