6. oktobar 1998.

Komentar izbornih rezultata

Demokratske snage u Bosni i Hercegovini izgubile su bar 30 odsto glasova zbog manipulacija Koalicije CD i javašluka OSCE-a u organizaciji izbornog procesa.

Bosanska stranka je ušla u državne organe vlasti, odnosno u Federalni parlament, te u Unsko-sansku, Zeničko-dobojsku, Tuzlansko-podrinjsku i Sarajevsku kantonalnu skupštinu. Uprkos tome, Bosanska stranka nije zadovoljna izbornim rezultatima, prvenstveno zbog toga što je ovim izborima dat legitimitet tendenciji da društvena imovina, odnosno državna dobra postanu vlasništvo nekolicine familijarnih krugova vladajuće oligarhije. Stoga, u cilju sprečavanja pljačke narodne imovine, Bosanska stranka će se zalagati da se uz lokalne izbore 1999. održe ponovo i opšti izbori. Mehanizam koji će biti u službi realizacije lokalnih izbora, sasvim je dovoljan i za realizaciju opštih izbora,       bez ikakvih dodatnih finansijskih sredstava.

U realitetu podjele birača na vladajuće i ostale stranke, čiji su programi utemeljeni na brutalnom kapitalizmu, a time i dehumanizaciji bh društva, glasanje za Bosansku stranku je više od samog glasa, jer danas svaki glas       razuma i progresa ima desetorostruku vrijednost. Građani kojima je dato da vide više i dublje od drugih, snaga su vjere u opstojnost Bosne i Hercegovine, temelj su ideologije mira i solidarnosti na osnovama realnosti, i potvrda puta istine koji   bez obzira na cijenu do kraja zastupa Bosanska stranka.

Svima koji su svoj glas dali realnim i progresivnim idejama Bosanske stranke, svima koji su svojim patriotizmom i mudrošću izglasali da BOSS participira u državnim organima vlasti, svima koji su glasajući za BOSS glasali za mir, budućnost i humanost, Bosanska stranka duguje neizmjernu zahvalnost.

Kroz sve što je Bosanska stranka uradila od svog osnivanja, s akcentom na himnu BOSS-a “Druže Tito, mi ti se kunemo”, građani su dali legitimitet vjerovanju da je moguća reafirmacija društva u kome će vladati socijalna pravda, u kome se građani neće osjećati manje vrijednim, poniženim i potlačenim. Smatramo da je parlamentarizacija Bosanske stranke embrion reafirmacije društva u kome će vlast biti obavezna da se brine o građanima, a ne o sebi.

 

 

You may also like...