16. novembar 2000.

u povodu proslave petogodišnjice Dejtonskog sporazuma u Dejtonu na kojoj će prisustvovati “podobni i poslušni” političari koji ne vide da se nastavlja umiranje Bosne i Hercegovine

Bosanska stranka smatra da je izbor političara koji će putovati u Dejton, povodom petogodišnjice proslave Dejtonskog sporazuma – više nego katastrofalan, jer je riječ o kelnerima predstavnika međunarodne zajednice kojima nedostatak političkog morala ne dozvoljava ni da gledaju ni da govore o onome što vide – da se nastavlja i ubrzava proces disolucije BiH.

U Dejton odlaze domaće političke ikebane koje treba da američkoj javnosti predstave krivu i neistinitu sliku o navodnom uspjehu implementacije Dejtonskog sporazuma. Istina je sasvim drugačija i ona živi ispod šatora u kojima zimske noći dočekuje 30.000 bošnjačkih prognanika, među kojima je natpolovična većina žena, djece i staraca. Istina je da izuzev sterilnog mira nije ostvareno ništa od onoga što je zacrtano temeljnim odredbama Dejtonskog sporazuma.

Nakon pet godina BiH je napustio ogroman broj ljudi, prvenstveno Bošnjaka iz izbjegličke populacije, tako da Anex 7 nikada neće biti ostvaren onako kako je zamišljen. Za desetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma bićemo u prilici da slavimo podjelu BiH između Srbije i Hrvatske.

Da se neće ništa promijeniti, da neće biti ni ekonomskog prosperiteta ni socijalne sigurnosti – dokaz je i izbor “podobnih” političara koji u Dejton putuju da poslušno klimaju glavama dok se bude govorilo o tzv. uspješnom provođenju Dejtonskog sporazuma.

You may also like...