17.03.2017. – u povodu prezentacije Presude Općinskog suda u Tuzli u slučaju pokušaja prevare žiranata za kredit koji je otplaćen

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je na press konferenciji prezentirao Presudu Općinskog suda u Tuzli u slučaju pokušaja prevare žiranata od strane Nove banke, kojom je odbijen tužbeni zahtjev pokrenut protiv žiranta za kredit koji je otplaćen, jer je Nova banka za novi kredit bez znanja žiranta iskoristila staru potpisanu mjenicu. U Presudi Općinskog suda u Tuzli je navedeno da je u djelovanju Nove banke, citiramo: “tužilac zlonamjerno postupio prilikom popunjavanja mjenice koja u vrijeme izdavanja nije bila popunjena i istu je popunio protivno postojećem sporazumu, pa iz tih razloga tužilac ne može zahtijevati isplatu ovako popunjene mjenice, jer ista nije popunjena u skladu sa Zakonom o mjenici”, završen citat.

BOSS je upozoravao na nemoralnu bankarsku praksu kojom su se teretili žiranti za kredit koji je u cijelosti otplaćen, nakon što je, i po navodima iz odbijene tužbe, Nova banka isticala da staru mjenicu može upotrijebiti kada god hoće za podizanje novog kredita. Presuda Općinskog suda u Tuzli treba uspostaviti sudsku praksu kojom će se zaštititi žiranti kredita koji su otplaćeni – od bezobzirne prakse nemoralnih banaka koje se iživljavaju nad građanima, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

17.03.2017.

You may also like...