22.07.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu prijedloga Bosanske stranke o izmjeni Zakona o odbrani Federacije BiH u cilju smanjenja služenja obaveznog vojnog roka

BOSS Logo 1

Predsjednik Bosanske stranke i poslanik u federalnom Parlamentu, Mirnes Ajanović je u skladu sa članom IV.A.20.(1).d). Ustava Federacije Bosne i Hercegovine dostavio Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Prijedlog izmjene Zakona o odbrani Federacije BiH.

Izmjenom člana 95. Zakona o odbrani Federacije BiH obavezno služenje vojnog roka od dvanaest mjeseci bilo bi smanjeno na šest mjeseci, a civilno služenje vojnog roka sa 24 mjeseca na dovoljnih devet mjeseci za one regrute koji žele služiti vojni rok bez upotrebe oružja.

Za vrijeme od šest mjeseci regruti će završiti osnovnu obuku koja traje tri mjeseca, kao i specijalističku obuku od, takođe, tri mjeseca, što je sasvim dovoljno da regruti budu u potpunosti osposobljeni za odbranu.

Ako se uzme u obzir sadašnje loše ekonomsko stanje u Federaciji BiH, biće izbjegnuto i bespotrebno trošenje finansijskih sredstava roditelja regruta, dok će mladići šest mjeseci svoga života usmjeriti u korisnije obrazovne i ekonomske ciljeve.

Profesionalni sastav Vojske Federacije BiH, koji je sada praktično zapostavljen, bio bi aktivniji i samim tim efikasniji u slučaju potrebe brzog djelovanja. Time bi profesionalizacija Vojske Federacije BiH došla do punog izražaja.

Takođe, smanjenje obaveznog služenja vojnog roka bio bi prvi veliki korak ka apsolutnoj profesionalizaciji Vojske Federacije BiH.

Smanjenje vojnog roka rezultiralo bi pozitivnim reakcijama međunarodne zajednice i stranih investitora koji žele ulagati u našu privredu, jer bi se uvidjela ozbiljnost i nastojanje Federacije BiH da se svi problemi rješavaju bez upotrebe vojne sile, političkim sredstvima – u cilju stvaranja pozitivnije društveno-političke atmosfere i vraćanja međusobnog povjerenja između bosanskohercegovačkih naroda.

22.07.1999.

You may also like...