20.07.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu najave održavanja vanredne press konferencije Bosanske stranke na kojoj će biti prezentirano ekskluzivno otkriće da su kipovi Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića plagijat zagrebačkog kipa Augusta Šenoe

BOSS Logo 1

Kipovi Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića, koje je po protuzakonitoj narudžbi načelnika Tuzle Selima Bešlagića za četverostruko veću cijenu napravila zagrebačka kiparka Marija Ujević – plagijat su zagrebačkog kipa Augusta Šenoe!

Na vanrednoj press konferenciji javnosti će biti prezentirani fotografski dokazi o kopiji kipa Augusta Šenoe, kao i o kopiji ideje da jedan od kipova bude naslonjen na stup. Upoređivanjem fotografija jasno je da je ista ideja 1987. godine realizovana u Zagrebu,   i da je Selim Bešlagić, umjesto mogućnosti da bh umjetnici izrade originalno djelo, izabrao kopiju već postojećeg kipa. Na ovaj način Tuzla je dovedena u poziciju provincije, jer su tuđe kopije i plagijati ispali značajniji i vredniji od domaćih renomiranih umjetnika koji bi za mnogo manji novac, i od srca, uradili kipove Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića.

Zahvaljujući internacionalnim fiks-idejama načelnika Tuzle Selima Bešlagića, po kojim je sve strano bolje od domaćeg, zagrebačka kiparka Marija Ujević je uspjela za četverostruko veću cijenu od realne – kopiju prodati kao originalno djelo, a Tuzlacima je servirana priča kako načelnik Bešlagić nije htio angažovati domaće umjetnike jer navodno priznaje samo umjetnike sa međunarodnom reputacijom. Zahvaljujući tome Tuzla je po ko zna koji put ispala glupa provincija, a Tuzlaci provincijalci.

Bosanska stranka će ponoviti svoj zahtjev Opštinskom vijeću Tuzla da se, u skladu sa zakonom, ovaj posao načelnik Tuzle proglasi protuzakonitim, da se traži krivična odgovornost za one koji su zloupotrijebili svoj položaj, a da cijenu ovih sramnih kopija plati onaj ko ih je i naručio.

Tuzla i Tuzlaci nisu zaslužili da se svojim velikanima Meši Selimoviću i Ismetu Mujezinoviću oduže tako što će u glavnoj ulici grada postaviti plagijate, koji su, pored svega, poslužili nekima da, izmišljajući veću cijenu od realne, dobro zarade na ovom za Tuzlu i Tuzlake svetom i plemenitom zadatku.

20.07.1999.

You may also like...