22.07.2003. – u povodu Prijedloga za izmjenu Zakona o PIO FBiH

Press konferencija

u povodu Prijedloga za izmjenu Zakona o PIO FBiH, u cilju usklađivanja penzija sa rastom plata, koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjednik BOSS-a i federalni poslanik Mirnes Ajanović

 

Predsjednik BOSS-a i federalni poslanik Mirnes Ajanović, u skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Protokola o saradnji BOSS-a sa Udruženjem penzionera/umirovljenika FBiH, uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Zakona o PIO – u cilju usklađivanja penzija sa rastom plata, kako bi se povećanjem penzija vratila stečena prava penzionera .

Predloženom izmjenom Zakona o PIO, mijenja se član 51. kojim se kontinuirano vrši diskriminacija penzionerske populacije, te se stvaraju uslovi za uvođenje potpunije finansijske i zakonske discipline, u cilju povećanja penzija bez novih opterećenja prema privredi, odnosno zaposlenima. Takođe, Vlada bi zakonom bila dužna obezbijediti punjenje penzionog budžeta u adekvatnom iznosu, a ne minimalnom, kako je to sada slučaj.

Predsjednik BOSS-a i federalni poslanik Mirnes Ajanović, predloženu izmjenu Zakona temelji i na činjenici – da je više puta izvršeno povećanje plata procentualno obezbijedilo pojačan priliv sredstava u Fond PIO, te je nelogičan i apsurdan svaki pokušaj zadržavanja penzija na postojećem minimalnom nivou.

 

22.07.2003.

You may also like...