22.09.2001. – u povodu pokusaja rehabilitacije poljuljanog politickog kredibiliteta Volfganga Petrica

Press konferencija

u povodu pokušaja rehabilitacije poljuljanog političkog kredibiliteta Volfganga Petriča

 

Bosanska stranka najavu Volfganga Petriča – da će borba protiv korupcije, zajedno sa jačanjem ekonomije i zajedničkih institucija, biti najveći prioritet u njegovoj posljednjoj godini mandata – smatra licemjernim pokušajem rehabilitacije poljuljanog političkog i ljudskog kredibiliteta.

Sramno je da ovaj austrijski diplomata nije shvatio da je proces ekonomskog oporavka, borba protiv korupcije i jačanje zajedničkih institucija – trebao biti njegov prioritet na početku,           a ne na kraju mandata, što dovoljno ilustruje koliko je Volfgang Petrič spreman izvršiti obećano. Uzimajući u obzir i dužinu preostalog mandata Volfganga Petriča, obećanje o uspješnoj borbi protiv bosanskih birokratsko-političkih zala, ostaje samo prazno slovo na papiru – kao i tokom njegovog dosadašnjeg mandata.

I podrška koju Volfgang Petrič pruža g. Lagumdžiji i Ivaniću, dokazuje političku i moralnu farsa – obzirom da nisu ispunjena predizborna obećanja ni o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok politički kredibilitet Ivanića personificira entitetsku vladu koja ne želi izvršiti obaveze prema Haškom tribunalu, a Lagumdžija upućuje i prijeteće izjave SFOR-u.

Nemoguće je demantovati da je u BiH na snazi mafijaška sprega uvezane politike i korumpiranih sudova i tužilaštava – i autokratski totalitarizam Volfganga Petriča, koji obija bilo šta poduzeti u vezi malignih bh. tačaka, kao što su: korupcija u koju su uključeni i međunarodni zvaničnici, te zaštita brojnih kriminalaca i ratnih zločinaca iz SDP-Alijanse, koju je Petrič sa saradnicima zdušno podržao na proteklim izborima.

Bosanska stranka upozorava da je konačan obračun sa korupcijom nemoguć sa aktuelnim vladarima BiH – jer nikada nije ni počeo, a nova politička retorika Volfganga Petriča predstavlja samo nastavak stare totalitarne prakse ignorisanja zakonodavnih institucija, kao što je slučaj sa segregacijskom Odlukom o nasilnoj promjeni etničke strukture opština u BiH.

 

22.09.2001.

You may also like...