26.04.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu nelogičnog rješenja nadležnih vlasti da Opština Olovo pripada Zeničko-dobojskom kantonu

BOSS Logo 1

Ne uzimajući u obzir geopolitički i ekonomski položaj, kao najvažnije uslove pri određivanju kantonalnih granica, nadležne vlasti su vezale sudbinu Opštine Olovo za Zeničko-dobojski kanton, tj. Zenicu, koja je dva puta udaljenija od sjedišta Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

Opština Olovo je usljed ratnih dejstava pretrpjela teška razaranja, devastirani su vitalni privredni objekti, a enormna nezaposlenost i drugi prateći problemi   samo su se još više usložnili novonastalom kantonalnom granicom.

Tako se, primjera radi, nedavno desilo da se trudnica porodila u vozilu na putu Olovo – Zenica, jer su se morale koristiti usluge nadležne zeničke bolnice.

S obzirom da Olovo svojim položajem prirodno gravitira Sarajevu ili Tuzli, logično je da građani ove opštine pripadaju bližem kantonu – radi podmirenja određenih obaveza ili usluga koje ne mogu dobiti u svojoj opštini.

Bosanska stranka zahtijeva od nadležnih vlasti da se Opština Olovo, izmjenom kantonalnih granica, pripoji bližem kantonalnom centru.

26.04.1999.

You may also like...