28.08.2002. – u povodu upucivanja u parlamentarnu proceduru amandmana BOSS-a na Prijedlog zakona o obrtu

Press konferencija

u povodu upućivanja u parlamentarnu proceduru amandmana BOSS-a na Prijedlog zakona o obrtu

Nosilac liste Bosanske stranke Kantona Sarajevo za Parlament FBiH Murat Selimović, na press konferenciji je prezentirao amandmane na Prijedlog zakona o obrtu, koji je BOSS putem federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića uputio u parlamentarnu proceduru.

Obzirom da ponuđena zakonska regulativa dovodi samostalne privrednike u iznimno nepovoljan položaj, federalni poslanik Mirnes Ajanović je ponudio amandmane na Prijedlog zakona o obrtu, kojim se obezbjeđuje adekvatno rješavanje stečenih prava samostalnih privrednika po osnovu registracije djelatnosti.

Članom 2. stav 3. Prijedloga zakona, u nepovoljan položaj su dovedeni obrtnici-zanatlije registrovani kao fizička lica, kao i oni koji će se registrovati u narednom periodu prema istim obrtničkim djelatnostima koje posluju u okviru privrednih društava. Takođe, članom 60. u inferioran položaj se stavljaju samostalni privrednici kojima je odobrenje za obavljanje djelatnosti izdano po ranijim propisima.

Nosilac liste BOSS-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Ifet Mahmutović je istako da se amandmanima federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića na Prijedlog zakona o obrtu, omogućava samostalnim privrednicima kojima je odobrenje za obavljanje djelatnosti izdano po ranijim propisima – obavljanje iste do odjave djelatnosti ili prestanka rada, te da se iznimno obrtom može baviti i privredno društvo, pod uslovom da to ne čini na industrijski način.

Amandmanima BOSS-a u potpunosti se uređuje i kompletna organizacija poslovanja samostalnih privrednika, i sprečava provođenje loše koncipirane privredne politike koja bi se negativno odrazila na oblast obrta i samostalne privrednike.

 

28.8.2002.

 

 

 

 

 

 

You may also like...