29.01.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu porasta zaposlenosti u vanprivredi na uštrb radnika koji su zaposleni u privredi, u Federaciji BiH u oktobru i novembru protekle godine

BOSS Logo 1

BOSS Bosanska stranka smatra da se u porastu zaposlenosti u Federaciji BiH, i to u vanprivrednim djelatnostima, krije sve više narastajući birokratski aparat. Ovakvo ponašanje je nedopustivo s obzirom na radnike koji rade u sve više posustaloj privredi.       Indikativno je, a statistika ne laže, da je u protekloj godini 48.000 radnika dobilo zaposlenje u tzv. vanprivredi, a da se u najvažnijim privrednim granama, industriji i rudarstvu broj zaposlenih sa 126.539 smanjio na 120.704, i da je prosječna plata u privredi smanjena, i gotovo dvostruko manja od plate u vanprivredi koja iznosi 497,80 KM.

Prema aktuelnim pokazateljima, svaki proizvođač bi morao zaraditi platu za sebe i za još jednog i po birokratu, što znači da je idejna nadgradnja progutala materijalnu bazu, a razlike se za sada podmiruju iz doznaka, donacija i kredita. S obzirom da je svugdje u svijetu proizvođač radnik plaćen više od činovnika, onda bi u suprotnom – svaka ozbiljna vlada, ne samo snosila odgovornost , nego i podnijela ostavku, poslije ovako alarmantnih podataka.

Vladajuće antinarodne oligarhije su podržavljenjem društvene imovine, tj. fabrika, rudnika i drugih proizvodnih kapaciteta već učinile i previše na zloupotrebi društvenih dobara u privatnosopstveničke svrhe.

Bosanska stranka apeluje na sindikalne organizacije i druge subjekte, da svojim djelovanjem pokušaju zaustaviti, ovu, po sve nas, negativnu i nepravednu pojavu, koja može rezultirati apsolutnim kolapsom privrede.

29.01.1999.

You may also like...