30. mart 2000.

u povodu pooštrenih kriterija Haškog tribunala za kvalifikaciju djela zločina počinjenih u BiH

Bosanska stranka pozdravlja odluku Haškog tribunala da pooštri kazne prema počiniocima ratnih zločina u BiH koji su ranije blaže osuđeni zbog nepostojanja kriterija o tzv. “opštoj kontroli” – a kojim se ratu u BiH priznaje međunarodni karakter.

Potvrdom međunarodnog karaktera ratu u BiH od strane Haškog suda, i s tim u vezi uvođenjem kriterija “opšte kontrole” , djelima ratnog zločina koja su do sada kvalifikovana kao kršenje ratnih prava i običaja dat je oblik kršenja Ženevskih konvencija, čime je omogućeno maksimalno pravedno kažnjavanje svih ratnih zločinaca – posebno onih koji su počinili ili su komandno odgovorni za najveći masovni zločin poslije 2. Svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

Takođe, uvođenjem ovog kriterija sve žrtve dobijaju status zaštićenih osoba u skladu sa definicijom Ženevskih konvencija.

Bosanska stranka tim povodom ponovo poziva sve građane BiH da ukoliko imaju bilo kakve informacije koje mogu ubrzati ostvarenje pravde – pomognu istražiteljima Haškog tribunala, pripadnicima SFOR-a i Interpola na pronalaženju preostalih ratnih zločinaca koji se kriju od zaslužene kazne.

You may also like...