Saopštenje za javnost u povodu diplomatske ofanzive Amerike i Evrope za izmjene Izbornog zakona BiH

Diplomatska ofanziva američkog izaslanika za Zapadni Balkan Matthew Palmera i izvršne direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst s ciljem izmjena Izbornog zakona BiH ne smije imati fokus vezan za izbor članova Predsjedništva BiH i nacionalni legitimitet, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Apelujemo da predstavnici Amerike i Europe zavrnu ruke domaćim političarima kako bi se primorali na tehničke izmjene Izbornog zakona kojima će se onemogućiti izborne prevare. Mora se djelovati u cilju sprječavanja izbornih krađa i obezbjeđenja legaliteta izbora, a ne na retrogradnom legitimitetu naroda, pa Amerika i Evropa ne smiju upasti u zamku nacionalističke vlasti i smušene opozicije bavljenjem problemima predstavljanja konstitutivnih naroda jer je to protivno građanskoj državi za koju se zalaže međunarodna zajednica.

Političari i stranke koji su redovno vršili izbornu krađu ponovo će da kradu ustavno pravo građana na važeći glas ako se ne nametne usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona – odnosno skeniranje glasačkih listića odmah nakon glasanja, video nadzor i povećanje kontrole i odgovornosti posmatrača, te ostale prijedloge CIK-a BiH. Vitalni nacionalni interes u tehničkim pitanjima zaštite legalnosti izbora nije bitan i izrazito je zabrinjavajuće da niko od pozicije ili tzv. opozicije iz Federacije BiH ne traži zaštitu glasa građana sprječavanjem izbornih prevara, što ukazuje na opasnu namjeru da nacionalisti i lažni socijaldemokrati i njihovi saveznici namjeravaju i dalje krasti na izborima, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.