Saopštenje za javnost u povodu javnog poziva Sekretarijatu Ustavnog suda BiH da ponovno učini dostupnom Odluku AP 3932/21 kojom su VTP pravila i obavezna vakcinacija proglašene neustavnim

Nakon što je Ustavni sud BiH, dana 23. 02. 2022. godine u predmetu AP 3932/21, po apelaciji advokata Mirnesa Ajanovića, donio Odluku da je prekršen Ustav BiH i Evropska konvencija zbog kršenja prava na privatni život neustavnim epidemiološkim mjerama, uvođenjem VTP mjera (covid-potvrda) i obavezne vakcinacije, presuda je objavljena na web stranici Ustavnog suda BiH, što je praksa ovog suda već godinama. Međutim, iz nepoznatih razloga jedino navedena Odluka o neustavnim covid-povrdama, pored svih drugih, postala je nedostupna za javnost jer joj se ne može pristupiti.

Odluka Ustavnog suda BiH 3932/21 donesena od strane Velikog vijeća i uz učešće i međunarodnih sudaca koje imenuje Evropski sud za ljudska prava bitna je ne samo za BiH nego i za države u regiji a i cijelom svijetu zbog proteklih ali i aktuelnih masovnih kršenja ljudskih prava neosnovanim epidemiološkim mjerama.

BOSS upućuje javni poziv Sekretarijatu Ustavnog suda BiH da se javno objave razlozi zašto je onemogućen pristup Odluci AP 3932/21, te da se odmah pristupi vraćanju Odluke na web stranicu kako bi bila dostupna kao i sve ostale odluke.

You may also like...