Saopštenje za javnost u povodu podnesene krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog pronađenih falsifikovanih glasačkih listića

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu zbog krivičnih djela iz člana 154. KZ BiH – Izborna prijevara, u vezi sa članom 29. – Saučesništvo, članom 30. – Podstrekavanje, članom 31. – Pomaganje, a sve u vezi sa članom 250. – Organizovani kriminal.

Krivična prijava je podnesena zbog toga što su u glavnom centru za brojanje glasačkih listića pronađeni falsifikovani glasački listići koji su štampani u paralelnoj štampariji.

Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno djelovanje i utvrđivanje broja falsifikovanih glasačkih listića, na svim biračkim mjestima, te pronalazak i sankcionisanje svih lica koja su učestvovala u izvršenju krivičnih djela.

Ujedno je zatraženo da se zaustavi provedba Odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 22. 10. 2022. godine o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, do okončanja istrage, a kako ne bi došlo do konačne realizacije i legalizacije izbornih rezultata koji su produkt niza krivičnih djela.

You may also like...