Saopštenje za javnost u povodu najavljenog postrojavanja Zelenih beretki za Dan Armije Republike BiH

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upućuje javni apel pripadnicima udruženja Zelene beretke da svoje najavljeno postrojavanje povodom obilježavanja 15. aprila – Dana armije RBiH sa više hiljada demobilisanih boraca i patriota u gradovima BiH ipak ne održe zbog trenutne lokalne i globalne političke situacije.

Nakon evidentnih pokušaja zastrašivanja naroda u BiH od strane Vlade RS i upotrebom policijskih oklopnih vozila sa vjerskim sadržajima u javnom saobraćaju, a sve zbog panike od gubitka vlasti, patriote ove zemlje i demobilisani borci ne trebaju dozvoliti da najavljeno postrojavanje bude zloupotrijebljeno od strane vlasti Republike Srpske te podmuklo predstavljeno kao paravojna prijetnja.

Svečanost postrojavanja pri obilježavanju Dana Armije RBiH trebaju obaviti institucionalne adrese koje imaju ovlasti za obilježavanje godišnjica jedinica iz sastava današnjih Oružanih snaga BiH, što niko ne može pravno i faktički osporiti. S druge strane, postrojavanje Zelenih beretki, koje nemaju institucionalni legitimitet, koristili bi neprijatelji države predstavljajući postrojavanje kao paravojno djelovanje. Stoga, godišnjica Armije RBiH treba biti obilježena na akademskom nivou, u okviru institucija države, uz predavanja i prigodne programe, a ne postrojavanjem koje bi u današnim okolnostima moglo rezultirati zloupotrebom od strane vlasti Republike Srpske.

Zbog svega navedenog pozivamo predstavnike Zelenih beretki da odustanu od namjere postrojavanja boraca, te da Dan Armije RBiH obilježe predavanjima i komemorativnim manifestacijama, a ujedno pozivamo najviše bošnjačke političke, akademske i vjerske autoritete kod Bošnjaka da se pridruže ovom otvorenom pozivu, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

You may also like...