01.09.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu pokušaja Tuzlanske televizije da manipuliše činjenicama koje o nezakonitim radnjama u Opštini Tuzla iznosi BOSS

BOSS Logo 1

Bosanska stranka demantuje navode saopštenja za javnost upućenog od strane Opština Tuzla a kojim je načelnik Tuzle pokušao negirati svoju i odgovornost svojih bliskih saradnika za izdavanje naloga za distribuiranje pokvarene hrane obdaništima u sastavu JU “Naše dijete” Tuzla. Prije svega, Bosanska stranka je javnosti dostavila dokumente o neispravnoj hrani i nalog Opštine Tuzla za distribuciju iste u obdaništa i nikada nije tvrdila da je hrana distribuirana unutar obdaništa, te je stoga gotovo začuđujuće zbog čega je Opština Tuzla žestoko ponovo napala BOSS (citiramo) “U povodu novih neistina koje je protiv Opštine Tuzla uputio Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke” (završen citat). Očigledno je da se Opština za objavljivanje pokušaja trovanja oko 1.000 tuzlanskih mališana pokušava braniti time da nije uspjela u trovanju.

Interesantna je i tendenciozna, u cilju osvete BOSS-u zbog prezentiranja kompromitirajućih dokumenata, i izjava “spontano” organizovanog osoblja kuhinje obdaništa “Poletarac” i dokument potpisan od strane v.d. direktorice JU “Naše dijete” u kojima se demantuje da je pokvarena hrana distribuirana unutar obdaništima, u cilju diskreditacije BOSS-a – kada to nije ni tvrđeno. BOSS je bio sasvim precizan kad je ustvrdio da je nalogom za distribuiranje pokvarene hrane počinjena nezakonita radnja, što ni u kojem slučaju ne znači da je ova hrana i podijeljena ali i što ne oslobađa odgovornosti Bešlagićevu administraciju za pokušaj trovanja, a takođe ostaje ovoreno pitanje gdje je završila pokvarena hrana. Zanimljivo je da je Opština Tuzla do jučer tvrdila da nema ništa sa pokvarenom hranom da bi u svom saopštenju, nakon javne prezentacije dokumenata o nalogu za izdavanje hrene, ipak poslije priznala da nalog za distribuiranje pokvarene hrane postoji ali da je distribuiranje Opština Tuzla navodno na vrijeme spriječila. Naprotiv, distribucija i katastrofa je spriječena samo zahvaljujući prisebnosti Mehmeda Bakića, člana Upravnog odbora JU “Naše dijete” Tuzla.

Dalje, zanimljivo je primijetiti da se vremenski i po formi poklapaju izjave osoblja obdaništa “Poletarac” sa saopštenjem Opštine Tuzla. Tu je naravno i ponovno tendeciozno izvještavanje od strane Tuzlanske televizije koja je saopštenje BOSS-a skratila na čitavih 15 sekundi i to samo da bi u formi komentara umjesto u formi izvještaja povezala saopštenje Opštine Tuzla koje je emitovano 1 min i 17 sec., i ekspeditivno nakon 17 časova dobijene, očigledno preko veze iz Opštine, izjave osoblja kuhinje obdaništa “Poletarac” i dokument potpisan od v.d. direktorice JU “Naše dijete”, koji uzgred ne demantuju izdavanje naloga za distribuciju od strane Opštine, a koji takodje traju 1 min 17 sec. Ovim se tendeciozno stvara dojam da BOSS iznosi neistine kako to pokušava tvrditi i Opština Tuzla.

Uz ovaj demant navoda iz saopštenja Opštine Tuzla BOSS najavljuje da će o katastrofalno neprofesionalnom i tendecioznom izvještavanju Tuzlanske televizije izvijestiti Nezavisnu komisiju za medije.

01.09.1999.

You may also like...