02.11.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu zahtjeva Visokom predstavniku u BiH za donošenje zakona o racionalizaciji stambenog prostora

BOSS Logo 1

Bosanska stranka pozdravlja napore koje Visoki predstavnik u BiH, gosp. Petrisch čini za ostvarivanje bržeg povratka izbjeglih i raseljenih lica. Međutim, postojeći imovinski zakoni različito tretiraju ljudska prava domicilnog stanovništva i povratnika.

Bosanska stranka u cilju potpunog rješenja problema povratka, traži od Visokog predstavnika donošenje zakona o racionalizaciji stambenog prostora za povratnike kako bi se izbjegli slučajevi da se samac vraća u dvosoban ili trosoban stan dok četveročlane boračke porodice idu na ulicu. Obzirom da se ne radi o pravu na povrat privatne imovine nego društvenog stana, ovakvom racionalizacijom bili bi zadovoljeni i moral i pravda i pravo, odnosno, bila bi izjednačena ljudska prava povratnika i domicilnog stanovništva na području cijele BiH.

Bosanska stranka traži od Visokog predstavnika i uvođenje jedinstvene evidencije o dvostrukim korisnicima stambenog prostora za područje cijele BiH, čime bi se onemogućila svaka zloupotreba stambenog prostora i potpuno izjednačili kriteriji povratka za oba entiteta.

Kako bi se izbjeglo pogoršanje već teške socijalne situacije stanovništa i da bi količina postojećeg stambenog prostora garantovala zadovoljavajući nivo povratka, neophodno je da se zakon o racionalizaciji stambenog prostora provede retroaktivno.

02.11.1999.

You may also like...