08.09.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu nemoralne izjave pomoćnika direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH o položaju radnika na čekanju u procesu privatizacije

BOSS Logo 1

Bosanska stranka izjavu pomoćnika direktora federalne Agencije za privatizaciju, Nedima Lule, koju je iznio na temu privatizacije i radnika na čekanju, smatra najblaže rečeno neozbiljnom. U izjavi objavljenoj u medijima kaže se, citiramo: “Radnici bi konačno trebali pokazati više inicijative u pronalaženje novog radnog mjesta… Ne mogu doživotno biti na čekanju i očekivati da neko drugi riješi njihove probleme”, završen citat. Službenici Agencije za privatizaciju primaju platu da provode zakon o privatizaciji i spriječe mahinacije koje se neosporno i događaju, a ne da javno optužuju radnike za nerješavanje problema za koje nisu krivi.

Zapravo, privatizacija oduzima imovinu za koju su radnici čitav radni vijek izdvajali iz svojih ličnih dohodaka. Bilo bi najnormalnije da država, kada već po drugi puta ubire novac za firme čije je utemeljenje već jednom plaćeno – sistemski riješi problem oko 700.000. radnika koje će privatizacija ostaviti na ulici. Procjena Saveza sindikata BiH da će se postojećem broju od 80.000. radnika na čekanju, nakon velike privatizacije pridružiti armija od novih 600.000. radnika trebala bi odgovorne u državi dobro zabrinuti.

Privatizacija koja je na snazi je privatizacija po svaku cijenu, tako da ne bi čudilo da se nađe neko ko bi ponudio na otkup i pravosuđe pa da sudije budu u radnom odnosu kod privatnika ili da pojedinci imaju dionice u sudstvu.

Bosanska stranka i ovaj put upozorava da se ovakva privatizacija mora zaustaviti, jer imovinom radnika i penzionera nema pravo niko raspolagati osim njih samih.

Odluku o privatizaciji moraju donijeti građani putem referenduma, a ne neko drugi u njihovo ime.

08.09.1999.

You may also like...