06.05.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu narušavanja osnovnih demokratskih principa od strane visokih političkih funkcionera

BOSS Logo 1

Pozivajući se na temeljni princip demokratije o nespojivosti zakonodavne i izvršne vlasti, Bosanska stranka upozorava domaću javnost i međunarodne zvaničnike na bahatost pojedinih političara koji umjesto da svojim ponašanjem grade demokratsko civilno društvo – istovremeno učestvuju i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti.

Tako, recimo, potpredsjednik FBiH, g. Ejup Ganić ima i funkciju poslanika u Parlamentu FBiH, dakle, učestvuje u zakonodavnoj vlasti, te direktno odlučuje o zakonima i obavezama koje kao nosilac izvršne vlasti treba sprovesti. Ili, načelnik Opštine Tuzla, g. Selim Bešlagić ima funkciju i poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona i u Domu naroda Federacije BiH, te tako učestvuje u tri nivoa vlasti: opštinskom, kantonalnom i federalnom.

Ne uzimajući u obzir ozbiljnost političke situacije, navedeni primjeri političara, povedeni vlastitim sujetama, nedavno su u tzv. “antikorupcijskoj aferi”, svaki na svoj način, iz zakonodavnih i izvršnih fotelja vlasti – pokušali da demonstriraju pravdu i zakon. Međutim, u široj javnosti su izazvali suprotan efekat, što se može smatrati pozitivnom pojavom, jer je to znak uobličavanja javnog mnijenja u našoj zemlji.

Bosanska stranka apeluje na ozbiljne političke subjekte i međunarodne zvaničnike da se jasnim odvajanjem zakonodavne i izvršne vlasti, na svim nivoima, izbore protiv neodgovornog i nedemokratskog ponašanja političkih moćnika.

06.05.1999.

You may also like...