16. mart 1998.

u povodu prolongiranja arbitražne odluke za Brčko

 Bosanska stranka je više puta u posljednjih godinu dana upozoravala domaće zvaničnike na dugoročnu političku pogubnost insistiranja da Brčko treba isključivo pripasti Federaciji Bosne i Hercegovine, a što je i potvrđeno Odlukom arbitražnog tribunala.

Iako se prolongiranje konačne arbitražne odluke, i trenutno ostajanje Brčkog u srpskom entitetu, u prvi mah se za nas doimaju kao nepovoljne odluke, moramo znati da je odluka mogla biti i nepovoljnija, s obzirom da je međunarodni arbitražni tribunal morao birati između toga da li Brčko treba administrativno pripasti Federaciji BiH ili Republici Srpskoj. Abitražni tribunal je doveden u takvu situaciju “zahvaljujući” prvenstveno političkim strankama iz Federacije koje su u samom startu arbitražnog procesa izričito insistirale da Brčko mora pripasti samo Federaciji BiH. Ove stranke snose direktnu odgovornost zbog ponovnog prolongiranja arbitražne odluke i mogućnosti da se sadašnja želja za povratkom dovede u minornu poziciju, jer Brčaci, već mjereno u hiljadama, odlaze budućnost tražiti u evropskim i prekookeanskim zemljama. Takvim slijedom događaja gotovo bi bio nebitan značaj povratka i multietničke restitucije Brčkog.

Dakle, i ovaj put se pokazala nedosljednost domaćih stranaka u sprovedbi principa Dejtonskog sporazuma, jer je više nego jasno da brčanski politički čvor nije mogao biti presjecan degresivnim putevima koji vode produbljenju podjela države Bosne i Hercegovine. Brčko je moralo imati polaznu osnovu centrišta političke budućnosti Bosne i Hercegovine, tako što bi se u ovom gradu dogodili i realizovali svi principi kojima dugoročno teži postdejtonska BiH.

I ovaj put, kao, uostalom, i uvijek do sada, potvrđen je stav Bosanske stranke – da Brčko ne treba pripadati administrativno niti Federaciji BiH, niti Republici Srpskoj, jer se pokazalo da svaka druga varijanta izuzev Brčkog kao zajedničkog grada Bošnjaka, Srba i Hrvata i embriona reintegracije BiH   – vodi suprotnom putu od onoga kakvog žele građani Bosne i Hercegovine.

You may also like...