16. oktobar 2000.

u povodu krivične prijave koju je u ime Bosanske stranke podnio njen pravni zastupnik advokat Faruk Balijagić – protiv lica odgovornog za pokušaj neargumentovanog diskreditovanja predsjednika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića

Pravni zastupnik Bosanske stranke, advokat Faruk Balijagić je putem današnje vanredne press konferencije prezentirao javnosti krivičnu prijavu koju je podnio Opštinskom tužilaštvu u Tuzli protiv advokata Mustafe Muharemagića, odgovornog za pokušaj neargumentovanog diskreditovanja predsjednika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića.

Kako je istakao advokat Balijagić, Mustafa Muharemagić je 8. IX 2000. godine otišao u Misiju OSCE i tamo iznio neistinite podatke o navodnom kršenju imovinskih zakona od strane federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića – čime je želio naškoditi Ajanovićevoj časti i ugledu.

Kako naglašava Balijagić, prijavljeni Muharemagić je svoje lažne tvrdnje iznio i u listu “Front slobode”, u broju 3464 od 6. X 2000, te je na taj način glasačima Mirnesa Ajanovića sugestivno imputirao misao da za Mirnesa ne treba glasati na predstojećim izborima. Prijavljeni je dana 12. X 2000. godine i u listu “Večernje novine” ustvrdio da Mirnesa Ajanovića štiti OSCE, te je nadalje naveo da Ajanović kao federalni poslanik krši propise.

Takođe, zahtijeva se saslušavanje prijavljenog Muharemagića na okolnosti: da li ga je Centrala SDP-a unajmila da širi lažne vijesti protiv Mirnesa Ajanovića; u kakvom je srodstvu sa Selimom Bešlagićem; da li se 1991. u Londonu sastao sa Pedijem Asdavnom, agentom britanske obavještajne službe MI 5, te da li ta britanska služba sistemski potiče mržnju protiv BiH i Bošnjaka i poduzima aktivnosti na uklanjanju svih koji su aktivni u zaštiti bošnjačkog naroda; da li je otišao u Veliku Britaniju dva dana prije zločina u Srebrenici i da li je za vrijeme rata radio u Misiji UN; da se prijavljeni sasluša na okolnosti njegovog razgovora sa Davidom Dijazom iz Misije OSCE-a, a razgovor je tekao u privatnom objektu “Džez klub” u Tuzli, na temu Mirnesa Ajanovića i njegovih aktivnosti na planu zaštite bosanstva i bošnjačkog naroda.

Advokat Balijagić je u krivičnoj prijavi podnesenoj protiv Mustafe Muharemagića zahtijevao da Opštinski tužilac podigne optužnicu protiv prijavljenog – zbog smišljanja i organizovanja plana u saradnji sa SDP-om i SDA-om – u cilju kompromitacije poslanika Mirnesa Ajanovića pred domaćom i inozemnom javnošću.

You may also like...