27. maj 2000.

u povodu odbijanja zahtjeva vijećnika BOSS-a za zaštitu Dejtonskog sporazuma i pratećih ustava BiH – od strane ostalih vijećnika OV Tuzla

Vijećnici Bosanske stranke u Općinskom vijeću Tuzla, na juče održanoj konstituirajućoj sjednici ovog organa, uputili su Vijeću zahtjev za zaštitu Dejtonskog sporazuma i pratećih ustava BiH – o čemu su vijećnici, među kojima SDP-ovi čine apsolutnu većinu, bahato odbili čak i da raspravljaju.

Bosanska stranka je u svrhu zaštite aneksa Dejtonskog sporazuma, pratećih ustava i demokratizacije BiH, tražila dopunu dnevnog reda konstituirajuće sjednice OV Tuzla, tačkama: “Legitimnost održanih lokalnih izbora za OV Tuzla” i “ Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane OSCE-a”. Iako je BOSS podcrtao da je PIK-ova odluka o četverogodišnjem mandatu općinskih vijećnika neustavna, što je jasno i iz odredbi Dejtonskog sporazuma – vijećnici OV Tuzla su odbili raspravljati na ovu temu, odnosno dopuniti dnevni red pomenutim tačkama i donojeti odgovarajuće zaključke.

Odbijanjem prihvatanja argumentacije kojom je dokazana neregularnost izbora i odgovornost Lokalne izborne komisije za izborne manipulacije koje su rezultirale nemogućnošću glasanja gotovo 60 % biračkog tijela – vijećnici OV Tuzla nisu pokazali potreban nivo političke svijesti. Dokaz više o tome je i izjašnjavanje vijećnika o još jednoj kandidaturi Selima Bešlagića za načelnika Opštine. Niko ne može biti načelnik duže od 8 godina, a gosp. Bešlagić je već deset – vijećnici Općinskog vijeća glasali su za još jedan mandat, sudeći po vijećnicima SDP-a, doživotnog načelnika Tuzle. Bizarno je što se ovo glasanje sa prutuustavnim ishodom odigralo nedugo nakon što su vijećnici položili zakletvu da će štiti taj isti Ustav.

Konstituirajuća sjednica OV Tuzla protekla je u znaku nastojanja vijćnika BOSS-a da se zaštiti Ustavnost, i odbijanja ostalih vijećnika da raspravljaju o tome. Vijećnici BOSS-a su podsjetili da se nedemokratskim putem ne može ostvariti demokratizacija, osvrćući se pri tome na činjenicu da OSCE nije dostavio imovinske karton kandidata za načelnika i predsjedavajućeg OV – kako bi Općinsko vijeće i javnost imali tačnu sliku o načinu sticanja njihove imovine, posebno zbog pokrenute istrage finansijske policije o poslovanju Opštine Tuzla.

U cilju objektivnog i potpunog informisanja građana o radu OV Tuzla, vijećnici BOSS-a upućuju javni poziv predsjedavajućem OV Tuzla, da se obezbijedi medijsko praćenje sjednica Općinskog vijeća, putem javnog prenosa ili naknadnog emitovanja snimka.

You may also like...