21. april 2000.

u povodu zvaničnih rezultata OSCE-a o proteklim lokalnim izborima

Bosanska stranka je već ranije upozoravala javnost da izborni rezultati u opštini Tuzla neće biti stvarni odraz volje birača već rezultat drastičnog kršenja Pravila i propisa PIK-a, izbornih odredbi iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – manipulacijama SDP-a koje su za posljedicu imale nezadovoljavajući odziv birača, što je konačno uticalo da se izborni rezultati u ovoj opštini moraju proglasti nevažećim.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima koje je objavio OSCE, za Opštinu Tuzla glasalo je tek 34.672 birača, uključujući i birače u odsustvu, što ne prelazi 50 % registrovanog biračkog tijela. Opštim procentom od 66 % birača koji su glasali u F BiH, i prema kojem OSCE izbore u globalu ocjenjuje zadovoljavajućim, ne mogu se mjeriti izbori u pojedinačnoj izbornoj jedinici gdje je pola biračkog tijela zbog manipulacija opštinske vlasti moralo odustati od glasanja.

Neregularnost izbora u Tuzla, posebno kada se uzmu u obzir lokalni izbori iz 1997. godine kada je glasalo 58.050, odnosno 87,91 odsto birača – posljedica je manipulacija od strane opštinske vlasti, odnosno biračkih odbora postavljenih od strane SDP-a i povjerenika u mjesnim zajednicama postavljenih od načelnika Opštine. Rezultat njihovog “ažuriranja” biračkih spiskova je da su članovi i simpatizeri SDP-a mogli glasati bez problema, na biračkim mjestima na kojima su glasali i prije, dok su ostali birači bez ikakvog prethodnog obavještenja razmješteni po drugim glasačkim mjestima. Građani su nakon ponižavajućeg čekanja od nekoliko sati na jednom glasačkom mjestu odustajali od glasanja. Jasno je da je opštinska vlast biračke spiskove upotrijebila kao sredstvo za manipulaciju biračkog tijela, odnosno način da se utiče na odustajanje velikog broja birača od glasanja – a sve u funkciji zadržavanja na vlasti.

Bosanska stranka zahtijeva od Privremene izborne komisije da izbore u Opštini Tuzla proglasi nevažećim, odnosno da u skladu sa demokratskim tradicijama i obavezama ponovi izbore u Tuzli – i građanima omogući regularno glasanje.

You may also like...