26. februar 2000.

u povodu onemogućavanja predizborne kampanje Bosanske stranke od strane opštinskih vlasti

Bosanska stranka upozorava OHR i OSCE da se u predizbornoj kampanji suočava sa problemima karakterističnim za nedemokratske režime – a u čijoj se pozadini nalaze nacionalne stranke i SDP. Ovi problemi se ogledaju u ucjenama i pokušajima zastrašivanja kandidata BOSS-a, medijskoj blokadi aktivnosti stranke koja je još uvijek najizraženija u Tuzli, uskraćivanju sredstava koja su opštine dužne uplaćivati parlamentarnim strankama, kao što je to posebno slučaj sa Opštinom Živinice i sl.

Sa zahuktavanjem predizborne kampanje napadi nacionalista i SDP-a kulminiraju i brojem i načinima kojima se želi onemogućiti BOSS.

Najilustrativniji primjer je isključenje električne energije Centrali BOSS-a u Tuzli,       što očigledno ima za cilj paralizu rada stranke u cjelini. Prostorije koje koristi Centrala BOSS-a su u vlasništvu Opštine, kao i električno brojilo koje je stranka kao potrošač el. energije koristila, a za šta su sredstva uplaćivana na račun Opštine Tuzla.

Opštinska vlast je bez prethodne najave, u desetom mjesecu prošle godine, odjavila brojilo kod Elektrodistribucije Tuzla, ne ispunjavajući ni zakonsku obavezu da o tome obavijesti korisnika brojila – u konkretnom slučaju Bosansku stranku. Time je ostavljen prostor Elektrodistribuciji Tuzla da bez prethodne opomene, 15. 2. 2000., isključi struju BOSS-u i obračuna potrošnju po kriterijima tzv. neovlaštene potrošnje – što predstavlja svojevrsnu osvetu za istupe Bosanske stranke kojima je ukazivala na nezakonite radnje Elektroprivrede.

I uvidom u način obračuna el. energije jasno se vidi namjera da se Bosanskoj stranci onemogući rad na duži period. Naime, za trideset prethodnih mjeseci BOSS je zajedno sa nekoliko udruženja građana koja koriste isto brojilo – potrošio 10.793 kWh el. energije, dok je za tri mjeseca Elektrodistribucija Tuzla «obračunala» 31.826 kWh, bez obzira što stanje brojila, nakon što je brojilo bez najave odjavljeno, pokazuje utrošak od samo 3.735 kWh.

Iako je BOSS od Elektrodistribucije Tuzla pismenim zahtjevom tražio da se pravno reguliše korištenje el. brojila prenosom upotrebe na stranku – ni nakon dvije sedmice nema odgovora.

Iz svega navedenog jasno je da se radi o političkoj pozadini čitavog slučaja, odnosno dogovora SDP-a koji je apsolutna vlast u Tuzli sa SDA kadrovima Elektroprivrede, da se Bosanska stranka onemogući u predizbornoj kampanji.

Bosanska stranka traži od OHR-a, OSCE-a i Obudsmena BiH hitnu zaštitu Ustavnog prava stranke na politički rad, i sprečavanje šikaniranja BOSS-a od strane Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije.

You may also like...