02. septembar 1999.

u povodu mnogobrojnih pritužbi građana na neodgovoran odnos tuzlanskih vlasti prema komunalnim problemima koji su od strateškog značaja za normalno funkcionisanje života u gradu

Bosanska stranka smatra nedopustivim javašlukom najnoviji slučaj nebrige tuzlanskih vlasti prema građanima, kada su isključeni svi liftovi na području Opštine Tuzla. Očigledno, da je i ovaj nemar tuzlanskih vlasti – sračunat, kako bi se u stilu Elektroprivrede BiH, protivno zakonu, građanima naplatili zastarjeli računi, ovaj puta za stanarinu. Neshvatljivo je da se čekao posljednji momenat da se načne tema “sredstva za pribavljanje atesta” iako je već godinama upozoravano na prisutan problem nedostatka atesta za liftove. Uz hronični tuzlanski problem nedostatka vode, iako je za rješenje ovog za građane životnog pitanja potrošeno nevjerovatnih 25 miliona DM, Tuzlaci su zbog javašluka opštine dobili još jednu brigu – isključene liftove. Obzirom da je voda do sada korištena kao materijal predizborne kampanje tzv. socijaldemokrata, opravdan je strah građana da će isti slučaj biti i sa liftovima.

Uz pomenuto, grad je prepun ništa manje važnih problema koji imaju zajednički imenitelj – Selim Bešlagić i njegova korumpirana administracija. U gradovima na zapadu svaki komunalni propust ide na teret gradonačelnika koji je direktno odgovoran građanima koji su mu dali mandat. Jedino se načelnik Tuzle ponaša kao da nije odgovoran nikome. Opštinska komunalna preduzeća iznenadi snijeg u decembru, ulični prodavači se protjeruju a gomile smeća sem građana niko i ne primjećuje; za prošli ramazanski Bajram džematlije su klanjale usred dimne zavjese kontejnera koji su gorili u blizini džamija, gradske ulice su prepune rupa a kada se opština sjeti da ih zakrpi onda to radi, na uštrb bezbijednosti građana, u saobraćajnoj špici umjesto kao sav normalni svijet noću, ili makar vikendom.

Sve ovo postalo je pravilo u gradu gdje je načelnik Selim Bešlagić, gradu koji je više nalik prljavom i zapuštenom njujorškom predgrađu Harlem, a ne Tuzli od prije 10 godina. Kipovi na korzou, renovirane pojedine fasade i bojenje stubova ulične rasvjete samo su fasada za nerad.

Nedopustivo je da se Tuzlaci sramote na ovakav način. Konačno je vrijeme da se shvati da niko nije bogom dat – da ne bi bio sankcionisan za svoj nerad, i da funkcije ne postoje zbog onih koji ih obnašaju već da bi se štitili interesi građana koji su funkcionerima dali mandat.

Bosanska stranka u cilju rješavanja nagomilanih tuzlanskih problema traži od OHR-a i OSCE-a da sankcionišu načelnika Tuzle zbog neprovođenja obaveza prihvaćenih mandatom načelnika.

You may also like...