22.09.2002. – u povodu zloupotrebe tzv. programa podsticanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje

Press konferencija

u povodu zloupotrebe tzv. programa podsticanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje

 

Faruk Balijagić, predsjednički kandidat BOSS-a, na press konferenciji u Bihaću, kojoj je prisustvovao veliki broj oštećenih korisnika poljoprivrednih kreditnih sredstava, prezentirao je dokaze o kriminalnoj pozadini tzv. programa podsticanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje, kojim je Vlada USK drastično ugrozila zdravstvenu bezbjednost građana, obmanula poljoprivredne proizvođače i upropastila stočni fond.

Korumpirani funkcioneri Vlade iz SDA usvojili su tzv. program podsticanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje, kako bi imali pokriće za uvoz kontingenta zaraženih ovaca, koje su, uz kreditno zaduživanje – distribuirane poljoprivrednicima, a što su funkcioneri SDA iskoristili za sticanje nezakonite dobiti i političku medijsku promociju.

Faruk Balijagić je istakao da su Bosanskoj stranci od strane oštećenih poljoprivrednika dostavljeni brojni dokazi o kriminalu funkcionera SDA, odnosno: da su poljoprivrednicima distribuirane ovce po cijeni dvostruko većoj od realne; da Vlada nije zaustavila distribuciju zaražene stoke, iako je upozorena direktno od poljoprivrednika; te, da je poljoprivrednicima, prema njihovom svjedočenju, od strane funkcionera SDA zaprijećeno da ne stvaraju gužvu.

Bosanska stranka zahtijeva da Federalno tužilaštvo na osnovu postojećih dokaza provede krivičnu istragu protiv funkcionera Vlade iz SDA, te da ispita mogućnost postojanja sličnih malverzacija i u kantonima gdje je na vlasti SDP, Stranka za BiH i HDZ – kako bi se omogućilo krivično gonjenje svih lica odgovornih za ugrožavanje zdravstvene bezbjednosti građana i ekonomsko upropaštavanje poljoprivrednika i stočnog fonda, kao u slučaju bivšeg federalnog ministra SDA Ahmeda Smajića, koji je uvezao ovce zaražene brucelozom i kju-groznicom u Federaciju.

 

 

22.09.2002.

 

 

You may also like...