23. juni 2000.

u povodu namjere Vlade F BiH da izmjenom Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju umanji iznos penzija

Bosanska stranka smatra da izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje namjerava izvršiti Vlada F BiH, predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava oko 225 000 sadašnjih, i svih budućih penzionera.

Pokušaj rješavanja postojeće neusklađenosti prihoda i rashoda u PIO osiguranju, i dugovanja penzionerima – ozakonjenjem pljačke zarađenih penzionerskih dohodaka, još je jedan u nizu dokaza nesposobnosti i nehumanosti aktuelne vlasti. Odredba o utvrđivanju penzije na osnovu prosjeka ličnih dohodaka iz cjelokupnog radnog staža, koji uključuje i ratni period kada su plate iznosile tek nekoliko maraka – predstavlja neshvatljivo nastojanje Vlade da korisnici u buduće dobivaju manje penzije nego što im pripadaju.

Bosanska stranka ponovo zahtijeva od Vlade F BiH usvajanje Programa ekonomskih i socijalnih reformi koje je federalni poslanik Mirnes Ajanović već nudio Parlamentu F BiH – a bazirane su na osnovu izvještaja Međunarodne grupe za krize i predviđaju da se smanjenjem poreza, na jedan ekonomski, zakonski i humano opravdan način izvrši pokretanje proizvodnje i stabilizacija PIO fondova.

You may also like...