25. april 2000.

u povodu insistiranja OHR-a na smanjenju administracije zakonodavne i izvršne vlasti

Bosanska stranka pozdravlja odluku OHR-a kojom se, u skladu sa višegodišnjim zalaganjem Bosanske stranke, želi smanjiti izvršna vlast – kako bi se smanjili enormno visoki troškovi organa izvršne vlasti.

Međutim, smanjenje tijela koje je uključeno u proces odlučivanja u zakonodavnoj vlasti je kontraproduktivna mjera, koja može imati pogubne posljedice za demokratizaciju. Činjenica je da je izvršna vlast bure bez dna, u kojem ministri, doministri, sekretarice i čitavi konvoji u voznim parkovima prave troškove koje ne bi mogle podnijeti ni daleko jače zemlje od BiH – što nije slučaj u funkcionisanju zakonodavne vlasti. Mjereno demokratskim standardima zakonodavna vlast, konkretno kantonalne skupštine, ni trenutno nemaju dovoljan broj poslanika – tako da ni pedeset poslanika, koliko ima u jednoj kantonalnoj skupštini, i koji odlučuju o budućnosti i do 500.000. građana, nije dovoljan broj. Obzirom da je mjesečni paušal jednog kantonalnog poslanika od 300 do 400 KM, planiranim smanjenjem broja poslanika ostvarila bi se na jednom kantonu mjesečna ušteda koju jedan ministar potroši u izvršnoj vlasti na dnevnice i troškove.

Takođe, nemoguće je izjednačavati potreban broj skupštinskih poslanika sa brojem opštinskih vijećnika, jer odgovornost jednih i drugih nije niti približna – obzirom da opštinski vijećnici odlučuju o komunalnim problemima dok kantonalni poslanici odlučuju o zakonima koji za građane znače opstanak.

Obzirom da su kantonalni ustavi već odredili potrebni broj skupštinskih poslanika, politika smanjenja njihovog broja predstavlja direktno zadiranje u kantonalne ustave, odnosno u Dejtonski sporazum. Smanjenje broja kantonalnih poslanika predstavlja i gušenje demokratije, jer šteti opozicionim strankama, kojima bi nove okolnosti nametnule potrebu osvajanja previsokog izbornog praga za ulazak u skupštine. U krajnjoj liniji to će značiti stvaranje vlasti bez opozicije, odnosno stranački monopolizam par velikih stranaka, kojima njihova infrastruktura, obezbijeđena otimačinom od građana, već sada omogućava prednost.

Bosanska stranka očekuje da će OHR istrajati na poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih načela, te da neće insistirati na donošenju odluka koje nisu u skladu sa tim principima.

You may also like...