25.10.2000.

Saopštenje za javnost

u povodu Programa mjera za sanaciju posljedica nastalih lošom bezbjednosnom situacojom u BiH

BOSS Logo 1

Bosanska stranka poziva Predsjedavajućeg Parlamenta F BiH da zakaže hitan nastavak 15. redovne sjednice – kako bi se u tački dnevnog reda “Sigurnosna situacija u BiH” razmatrao Program mjera koje je sačinila Bosanska stranka u cilju stabilizacije bezbijednosne situacije u BiH.

Programom stabilizacijskih mjera bezbjednosne situacije koji je usvojen od strane OV Tuzla i stavljen u proceduru Skupštine TK, predviđeno je:

1. Da se članovi Krivičnog zakona i Zakona o prekršajima, i drugi propisi koji se odnose na djela ubistva, pokušaja ubistva, ubistva u pokušaju, nanošenja teških tjelesnih povreda, razbojništva, oružane pljačke, narušavanja javnog reda i mira vatrenim oružjem, izazivanje opšte opasnosti vatrenim oružjem, i drugi članovi vezani za zloupotrebu vatrenog oružja, odnosno svih oblika nasilja – usklade sa najstrožijim zakonskim propisima iz te oblasti koji trenutno vladaju unutar Evropske unije

2. Da se pooštri član Zakona koji se odnosi na zloupotrebu vatrenog oružja u smislu pooštrenih sankcija za nedozvoljeno posjedovanje.

3. Da MUP poduzme akcije pronalaženja i oduzimanja nelegalno posjedovanog oružja.

4.   Da se naredi zabrana nošenja oružja na javnom mjestu i onim licima koja posjeduju urednu dozvolu, osim službenih lica na dužnosti.

5. Da se, ako nadležni organi procjene kao neophodno, izvrši privremeno oduzimanje vatrenog oružja i licima sa urednom oružanom dozvolom – do prestanka razloga za oduzimanje.

6. Da se u saradnji sa IPTF-om daju veća ovlaštenja policiji, u cilju efikasnog djelovanja u zaštiti građana.

7. Da se u policijskim upravama formira stalno dežurstvo pripadnika specijalne policije – koji će biti taktička podrška konvencionalnim policijskim snagama koje intervenišu prema dojavama građana o kršenju javnog reda i mira.

25.10.2000.

You may also like...