26. septembar 2000.

u povodu peticije za smjenu ministra MUP-a TK Bahrije Dautovića

Bosanska stranka je danas u Tuzli održala press konferenciju u povodu peticije za smjenu ministra MUP-a TK Bahrije Dautovića – koji je zloupotrijebio jedinicu specijalne policije i policijske pse u napadu na prognanike tuzlanskog naselja Bare.

Bosanska stranka je tim povodom, na Trgu slobode ispred zgrade Opštine, organizovala potpisivanje peticije za smjenu ministra Dautovića – kako bi se preventivno djelovalo protiv zloupotrebe policijskih ovlaštenja.

Nakon zeničkih rudara i slučaja “Banovići” događaji u tuzlanskom naselju Bare pokazuju da premlaćivanje građana postaje masovna pojava u društvu.

Prema utvrđenim činjenicama ministar Bahrija Dautović naredio je upotrebu specijalne policije i pasa protiv prognanika koji su odbili biti deložirani dok im se ne obezbijedi alternativni smještaj – što je po Zakonu obaveza opštinskih vlasti.

Tom prilikom brutalno su pretučeni žene i djeca dok je nekoliko prognanika uhapšeno i nalazi se u zatvoru u Tuzli.

Bosanska stranka je tokom današnje press konferencije prezentirala plakat i letak pod nazivom “PETICIJOM PROTIV SILE I TERORA” kojim poziva na zaštitu nevinih ljudi – koji sve češće stradaju zbog samovolje zvaničnika vlasti.

Potpisivanje peticije nastaviće se i narednih dana.

You may also like...