CIK BiH odbija zahtjeve za ponovno brojanje uz navode da nisu dostavljeni dokazi – koje krije CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH odbija zahtjeve BOSS-a za ponovno brojanje glasačkih listova na svim izbornim nivoima i utvrđivanje razloga zašto je pola miliona glasova proglašeno nevažećim, uz navode da nije dostavljena dokumentacija koja dokazuje izbornu nepravilnost.

Pored okolnosti da CIK BiH po službenoj dužnosti može narediti ponovno prebrojavanje  činjenica je da CIK BiH krije dokaze onemogućavanjem uvida u glasačke vreće po zahtjevu BOSS-a od 7. 10. 2022. godine da se javnim uvidom i uz prisustvo medija pristupi utvrđivanju razloga proglašenja pola miliona glasačkih listova nevažećim od oko milion i sedam stotina birača koji su glasali. Time bi se utvrdilo da li su određene političke stranke pretežno zastupljenje u poništenim glasačkim listovima i da li to može uticati na izborni rezultat, a shodno obavezi iz člana 2.10 Izbornog zakona BiH o poništenju i ponavljanju izbora. CIK BiH je zahtjeve prije objave utvrđenih izbornih rezultata odbio navodeći da su preuranjeni, a kada je u roku podnesen isti zahtjev odbija se uz navođenje da nisu dostavljeni dokazi koje kriju. To upravo dokazuje da CIK BiH prikriva dokaze o izvršenim krivičnim djelima i saučestvuje u izbornoj prevari sa vladajućim strankama kojima nije bitno pola miliona nevažećih glasova.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorava odgovorne u CIK BiH, ukoliko ne postupe po osnovanom zahtjevu BOSS i po službenoj dužnosti ne narede ponovno prebrojavanje glasačkih listova u cilju utvrđivanja razloga poništenja oko pola miliona nevažećih listova, da će Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih u CIK BiH zbog izvršenog krivičnog djela iz Krivičnog zakona BiH član 154. Izborna prijevara, uključujući i član 29. Saučesništvo, član 30. Podstrekavanje, član 31. Pomaganje, a sve u vezi sa članom 250. Organizovani kriminal.

You may also like...