NAOPAKO PROJEKTOVANJE REALIZACIJE INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA U TUZLI

Nakon što je Gradska uprava Tuzla putem medija najavila potpunu obustavu saobraćaja preko željeznog mosta u Slavinovićima, jednog od najmnogoljudnijih naselja u Tuzli, danas je najava i realizovana. Ako sve bude dobro kada rasformiraju most, sanacija će trajati oko desetak dana a ako ne bude, a izgledi su da neće, trajaće, ne zna se koliko.

Problem nije u tome, nego u činjenici da to naselje nema drugog prelaza rijeke Jale u blizini, pa će se vozilima ići alternativnim putem od nekoliko kilometara tamo i ovamo, ali šta je sa pješacima, školarcima, jer je u blizini osnovna škola, zatim svima koji nemaju vozila a posebno penzionerima za koje je takođe zabranjen prolaz, fizičkom preprekom, a pred nama su hladni dani, kiša, zima… Pa i oni će tih nekoliko kilometara morati svaki dan zaobilaziti.                  Neki neće, daleko je, jer ima u blizini pješački most. Šta je problem? …ništa posebno osim što se počeo i on raspadati i postavljene su table upozorenja: PAŽNJA! ZBOG DOTRAJALOSTI I OŠTEĆENJA NOSIVE KONSTRUKCIJE, ZABRANJUJE SE UPOTREBA MOSTA. MOLIMO VAS DA KORISTITE ALTERNATIVNE PRELAZE PREKO RIJEKE JALE.

Očajni građani koji su odsječeni od Grada, nakon najave obustave saobraćaja, obraćali su se nadležnoj službi Gradske uprave Tuzla, ali se pokazalo da nisu ni razmišljali o nastalom problemu. Oni su se konačno sjetili da trebaju sanirati glavni saobraćajni most, a građani neka preskaču Jalu ili idu preko opasnog mosta ili nekoliko kilometara tamo i ovamo.

Svako normalan bi prvo sanirao pješački most koji se svakako treba sanirati, pa onda, kada postoji alternativni prelaz pristupio saniranju glavnog saobraćajnog mosta.

Zbog toga sam danas po pozivu građana bio na lokaciji kako bih u cilju zaštite njihovih prava na slobodu kretanja upozorio Gradsku upravu Tuzla na naopako postupanje, te da je prioritet sanacija pješačkog mosta a onda sanacija glavnog saobraćajnog mosta.

Da li će Gradska uprava Tuzla reagovati i zaustaviti naopaku realizaciju projekta, vidjećemo, ali je sigurno da će konačno o sudbinama građana prestati odlučivati politički tajkuni a Tuzla će imati gradonačelnika koji će djelovati kada i kako treba.

You may also like...