Prijedlog za balans etničkog i građanskog – četvrti član Predsjedništva BiH bira se iz cijele BiH i bez etničkog ili nacionalnog izjašnjenja

Uzrok političkih konflikata u BiH zasnovan je i na nemogućnosti dogovora na koji način ostvariti državu bez diskriminacije, jer se sada izbor članova Predsjedništva BiH zasniva na biranju Bošnjaka, Hrvata i Srbina, a političke stranke pored nacionalne nisu u stanju uključiti u političko postojanje i građansku komponentu – ostale, zbog straha od preglasavanja ili gubitka načina za zaštitu svoje etničke grupe.

Od decembra 2009. godine presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci  čeka na obaveznu implementaciju, a sama činjenica da je BiH dočekala još jedne opšte izbore bez rješavanja kršenja ljudskih prava dokazuje da je BiH zakočena u procesu bilo kakvih integracija. Ovu međunarodnu sramotu vladajuća politička elita nije znala riješiti, sterilna opozicija nije smjela ni pokušati, a zbog mogućih novih apelacija zbog nemogućnosti biranja Bošnjaka i Hrvata iz RS-a za člana Predsjedništva BiH ili Srba iz FBiH jasno je da se ova problematika može razvlačiti još niz godina.

Stoga BOSS prezentira prijedlog za rješavanje implementacije Presude Evropskog suda, balansom etničkog i građanskog i uvođenjem četvrtog člana Predsjedništva BiH u kategoriji ostalih, ali bez uslovljavanja etničkog ili nacionalnog izjašnjenja za kandidate na izborima i uz biranje sa područja cijele BiH. Time bi pripadnicima konstitutivnih naroda, kao etničkim grupama, bilo omogućeno da i dalje biraju i budu birani na osnovu pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda prema entitetu iz kojeg glasaju ili za koje se glasa, dok bi kandidat ostalih mogao biti bilo koji građanin BiH, a birao bi se glasovima iz cijele BiH prostom većinom glasova. Na taj način bi se napravio kompromis i spoj etničkog i građanskog modela, bez narušava prava konstitutivnih naroda na svoje predstavnike, a obezbjeđujući pravo ostalih da budu kandidati.

Ono što je specifično u prijedlogu BOSS-a jeste rješenje bojazni od preglasavanja bilo kojeg člana Predsjedništva BiH, pa i kada bi tri člana glasali protiv jednog. Interesi konstitutivnih naroda i ostalih štitili bi se na isti način kao i do sada pravom veta svakog člana Predsjedništva BiH, ali bi član Predsjedništva BiH iz reda ostalih morao dobiti podršku za veto iz oba entitetska parlamenta.

Ovim konkretnim prijedlozima BOSS – Bosanska stranka želi rješavati suštinske sistemske probleme u državi, a u slučaju izbora Mirnesa Ajanovića, kandidata BOSS-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ovaj prijedlog će biti među prvim tačkama dnevnog reda.

Detaljnije obrazloženje, te da je moguće implementirati Presudu Evropskog suda izmjenom samo Izbornog zakona BiH možete pogledati u video objavi predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića.

You may also like...