Zahtjev CIK-u BiH za omogućavanje javnog uvida u razloge proglašenja preko 400.000 nevažećih glasačkih listova

Centralnoj izbornoj komisiji dostavljen je zahtjev za omogućavanje javnog uvida u razloge proglašenja preko 400.000 nevažećih glasačkih listova, a u cilju otklanjanja sumnji u regularnost procesa glasanja i zakonitost izbora, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Javnost nije upoznata iz kojeg konkretnog razloga su glasački listovi nevažeći, da li se radi o glasanju birača za nekoliko političkih subjekata ili su namjerno poništavani glasovi od strane biračkih odbora izvršenjem krivičnog djela Izborna prevara iz člana 198. Krivičnog zakona FBiH. Centralna izborna komisija je obavezna što prije odrediti termin i prostor za uvid u nevažeće glasačke listove i obavijesti javnost kako bi mediji i svi zainteresovani mogli prisustvovati, te da se metodom slučajnog uzorka sa određenog broja biračkih mjesta javnosti učini dostupnim uvid u sve nevažeće listove sa svakog biračkog mjesta, kako bi se vidjelo iz kojeg razloga su glasački listovi proglašeni nevažećim, odnosno koji politički subjekti dominiraju na nevažećim listovima, kao i da li su se koristile različite olovke na istom glasačkom listu.

Centralna izborna komisija je dužna obezbijediti javnosti uvid u nevažeće listove kako bi se znalo da li su vršene izborne krađe sa umišljajem eliminacije iz zakonodavnih tijela određenih političkih subjekata što bi bio osnov za dalje zakonito djelovanje, u suprotnom Centralna izborna komisija će biti saučesnik u izvršenju krivičnih djela Izborna prevara što će rezultirati da će izborni rezultati biti nelegalni, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

https://www.youtube.com/watch?v=zQYlrhhRUa8

You may also like...