01. juli 2000.

u povodu skandaloznog nedemokratskog lobiranja protiv Bosanske stranke u korist Stranke demokratske akcije – od strane predstavnika Regionalnog ureda OSCE-a Tuzla

Bosanska stranka najoštrije osuđuje nedemokratski istup predstavnika Regionalnog ureda OSCE-a Tuzla Mihaila Denisova, koji je zloupotrijebio status posmatrača na jučerašnjoj sjednici Međustranačkog savjeta, vršeći pritisak na predstavnike političkih stranaka koje participiraju u Vijeću – da ne dozvole davanje mandata zamjenika opštinskog načelnika bilo kojem mandataru Bosanske stranke.

Istup gosp. Denisova uslijedio je nakon izlaganja predsjednika Bosanske stranke koji je tražio da mandat zamjenika općinskog načelnika pripadne BOSS-u – obzirom da je BOSS kontinuiranim radom na zaštiti interesa i prava građana, od zaštite ustavnosti pa sve do komunalnih problema, dokazao da može unaprijediti rad opštinskih struktura vlasti. Zahtjev je bio u potpunosti usklađen sa dosadašnjim Pravilima i propisima, posebno zbog toga što je SDP u prvom krugu izbora postavio svoje kandidate na mjesta u najvišoj izvršnoj vlasti.

Iako se prijedlogu Bosanske stranke nije suprotstavila nijedna politička stranka, predstavnik Regionalnog Ureda OSCE-a u Tuzli ga je prokomentarisao riječima, citiramo: “…da je apsolutno besmisleno glasati za prijedlog gosp. Ajanovića..”, završen citat.

Predstavnik OSCE-a se nije zadovoljio sugestivnim nastupom nego je svoj status posmatrača dodatno zloupotrijebio vršenjem pritiska na prisutne predstavnike političkih stranaka da se, citiramo: “uzme u obzir da se tokom 1. i 2. sjednice OV ponašanje gosp. Ajanovića može smatrati kao smišljena namjera da bi se sjednica odužila”, završen citat – dajući time opasku na Ajanovićevo zalaganje da izabrani predstavnici moraju aktivno učestvovati u raspravi prilikom donošenja odluka, posebno onih koje se odnose na kontrolu utroška sredstava i zaštitu interesa građana.

Predstavnik OSCE-a je Međustranačkom savjetu iznio i stav da “ponašanje Mirnesa Ajanovića prema vijećnicima nije dobro za proces pomirenja”, i da bi se mjesto zamjenika općinskog načelnika, koje je tražio BOSS, trebalo dati Stranci demokratske akcije.

Nedemokratski i pristrasni istup službenika OSCE-a očito ukazuje na postojanje smišljene strategije OSCE-a – da se minimiziraju rezultati rada i uticaj Bosanske stranke među glasačima, zbog zalaganja predsjednika BOSS-a i federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića da se zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i prateći bh. ustavi od samovolje predstavnika Misije OSCE-a u BiH.

Bosanska stranka će informaciju o neprofesionalnom i pristrasnom ponašanju predstavnika Misije OSCE-a u BiH dostaviti Vijeću Evrope, Vijeću za implementaciju mira, Stalnom vijeću OSCE-a, diplomatsko konzularnim predstavništvima u BiH i svim ostalim relevantnim međunarodnim institucijama i medijima.

You may also like...