02. novembar 2000.

u povodu ponovnog zahtjeva za zaustavljanje protuustavnog izbornog procesa koji se vodi u cilju jačanja nacionalnih stranka – uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda

Bosanska stranka ponovo poziva Visokog predstavnika u BiH – da zaustavi protuustavni izborni proces, koji uprkos Odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda vodi OSCE u cilju jačanja nacionalnih stranaka.

Neshvatljivo je da institucije međunarodne zajednice čija je osnovna zadaća zaštita političko-pravnih kategorija BiH, zajedno sa nacionalnim strankama i tzv. opozicijom djeluju na frontu kršenja dejtonskih i ustavnih odredbi

Predstavnik OSCE-a je u federalnom Parlamentu izjavio da izborna Pravila narušavaju suverenitet BiH, te da je PIK, suprotno Dejtonskom sporazumu, sam sebi dao mandat za provođenje izbora.

SDP je 3. VI 2000. putem svog funkcionera na mjestu predsjedavajućeg Ustavne komisije Parlamenta F BiH spriječio izjašnjavanje članova Komisije u povodu predloženog zaključka, kojim su članovi komisije željeli i formalno konstatovati, citiramo: “Cijeneći opći mirovni sporazum za BiH, Ustav BiH, te Ustav federacije – nismo našli uporište da PIK i OSCE imaju mandat provoditi izbore”, završen citat.

Takođe, Viši zamjenik Šefa Misije OSCE-a u BiH gosp. Voltman je zaprijetio, citiramo: “Samo kratko da razjasnim, ja vas najoštrije upozoravam da ne donosite preuranjene odluke”, završen citat.

Time je jasno dato do znanja da je bitno šta žele i hoće pojedinci – a ne šta je propisano Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Bosanska stranka upozorava javnost da se neustavni izborni proces vodi u interesu jačanja nacionalnih stranaka – sa jasno izraženim pretenzijama OSCE-a za rušenje suvereniteta BiH i izvođenja smrtne kazne nad Dejtonskim mirovnim sporazumom – na istim principima na kojima djeluju nacionalne stranke.

Bosanska stranka zahtijeva od predsjedavajućeg Parlamenta F BiH hitno održavanje vanredne sjednice kako bi se razmatrala tačka o ustavnosti novih Pravila i propisa PIK-a – koja nije dovršena tokom 13. sjednice federalnog Parlamenta od 25. V 2000.

You may also like...