08. decembar 1999.

u povodu najave da će Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu otvoriti istragu u vezi sa ugrožavanjem ljudskih prava u tuzlanskim privatnim zatvorima za vrijeme rata

Bosanska stranka je jedini politički subjekt koji je u više navrata domaću i međunarodnu javnost upozoravao na činjenicu da je ratna administracija aktuelnog načelnika Tuzle Selima Bešlagića odgovorna za drastična kršenja ljudskih, a naročito manjinskih prava u Tuzli.

BOSS je upozorio međunarodne zvaničnike da Selim Bešlagić, kao ratni komandant grada, snosi direktnu odgovornost: za otvaranje privatnih zatvora gdje su premlaćivani uglavnom građani srpske nacionalnosti, s ciljem otuđenja njihove imovine; za masovna manjinska otpuštanja s posla; za legalizaciju ratnih javnih kuća, u koje su za potrebe ratne vlasti dovođene srpske djevojke i izgladnjele prognane Bošnjakinje; za prisilne mobilizacije na ulicama Tuzle, nakon kojih su građani, bez ikakve obuke, odvođeni u pogibeljne proboje i na kopanje rovova;   i na kraju, Selim Bešlagić je odgovoran za zločin na tuzlanskoj Kapiji jer zbog privatnih profiterskih interesa nije spriječio okupljanje tuzlanske omladine oko ugostiteljskih objekata.

Selim Bešlagić je, kao organizator i saučesnik u tuzlanskim zločinima, direktno odgovoran: za skrivanje činjenica i obmanu međunarodnih zvaničnika koji su se odmah nakon rata interesovali za kršenja ljudskih prava u Tuzli.

Bosanska stranka upozorava međunarodnu javnost da se istina o tuzlanskim zločinima ne može dobiti od Bešlagićevih i SDP-ovih filijala: Srpskog građanskog vijeća, Foruma građana Tuzle i tuzlanskog Udruženja žena. Ove organizacije su krivično odgovorne za višegodišnje prikrivanje zločina, za davanje lažnih informacija o ratnoj Tuzli i ulozi Selima Bešlagića.

Bosanska stranka poziva sve organizacije koje su Selima Bešlagića nagradile visokim novčanim nagradama za ljudska prava da se uvjere u istinu i da povuku priznanja kojima se štiti tuzlanski Mauzer. Međunarodna zajednica je prevarena, jer je svoj kredibilitet založila za čovjeka za koga se zna da je dopustio kršenja ljudskih prava, s ciljem etničkog čišćenja Tuzle i unovčavanja napuštenih stanova i nepokretne imovine.

Bosanska stranka podržava najavu otvaranja istrage o zločinima u Tuzli i poziva Haški tribunal da pošalje svoje timove za prikupljanje i istraživanje dokaza o ratnim zločinima. Tim prije što se ne smije dozvoliti da građani Tuzle nose hipoteku zločina opštinske vlasti.

Istina se ne SMIJE zaustaviti!

Iz tog razloga BOSS smatra da je interes Tuzlaka ali i svih drugih da se što prije raskrsti sa prevarom zvanom Selim Bešlagić.

 

 

You may also like...