03. decembar 1999.

u povodu zahtjeva roditelja djece stradale na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. da funkcioneri Opštine Tuzla ispune svoje javno dato obećanje o izgradnji spomen obilježja stradalima koji su sahranjeni van memorijalnog groblja “Aleja”

Bosanskoj stranci su se obratili za pomoć roditelji djece stradale na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, a koja su sahranjena van memorijalnog groblja “Aleja”. Kako su istakli roditelji stradalih, funkcioneri Opštine Tuzla, Selim Bešlagić, Ekrem Šehović, Sead Avdić, Refik Ahmedinović i Zehra Dropić, obećali su izgradnju spomen obilježja za sve nastradale 25. maja, bez obzira da li su sahranjeni na memorijalnom groblju ili na nekom od drugih grobalja. Roditelji djece koja su sahranjena van zajedničkog groblja “Aleja”, nekoliko su se puta obraćali čelnicima Opštine Tuzla, tražeći da ispune dato obećanje, ali i nakon četiri i pol godine njihova djeca su bez spomen obilježja.

To ih je, prema njihovim riječima, ponukalo da se zajedno sa nekoliko roditelja čija djeca su sahranjena na memorijalnom groblju “Aleja”, a koji ih podržavaju u njihovim zahtjevima, obrate Bosanskoj stranci pismom u kojem mole da im stranka omogući održavanje press konferencije kako bi imali priliku javno izraziti svoje ogorčenje na nehumanost funkcionera Opštine Tuzla.

Na današnjoj press konferenciji su javno, ponovo, zatražili da Opština Tuzla izgradi obećane spomenike ili da se sredstva za izgradnju spomenika daju roditeljima poginulih kako bi spomenike mogli sami izgraditi. Roditelji su postavili i pitanje odgovornosti opštinskih organa za stradale na Tuzlanskoj kapiji. “Ako se zna da su bila zabranjena masovna okupljanja ko je onda dozvolio da se na jednom mjestu okupi toliki broj mladih ljudi”, pitaju roditelji. Prema njihovim riječima neshvatljivo je da niko od nadležnih nije do sada po službenoj dužnosti pokrenuo takvu istragu.

Šest roditelja djece stradale na Tuzlanskoj kapiji, Bojkić Dragica, Kurbašić Sadik. Kntor Mihalj, Marković Marko, Bošnjaković Envera i Čajić Marica, su putem današnje press konferencije javno zatražili – “da se pokrene istraga o odgovornosti za tragediju 25. maja 1994 u Tuzli, kako bi se kaznili svi pojedinci koji su bili dužni spriječiti masovna okupljanja – a nisu to učinili”.

Takođe, upućen je i zahtjev Opštini Tuzla da učini transparetnim iznos donacija koje su dobijene za izgradnju spomenika stradalim na tuzlanskoj “Kapiji”, kako bi se javnost informisala – koliko je od tog novca zaista potrošeno na izgradnju spomenika. Roditelji su uputili zahtjev načelniku Tuzle i njegovim saradnicima za održavanje zajedničke press konferencije kako bi se pred licem javnosti rješavao nastali problem koji, prema riječima roditelja stradalih, opštinski funkcioneri uprkos javno datom obećanju odbijaju riješiti. Izražavajući svoj stav da je njihovo današnje obraćanje javnosti posljedica “duboko povrijeđenih osjećanja zbog razdvajanja djece u smrti” – roditelji zahtijevaju od funkcionera Opštine Tuzla da se spomenici njihovoj djeci urade bar do pete godišnjice tragedije na tuzlanskoj “Kapiji”.

You may also like...