6. februar 1999.

u povodu apela međunarodnim zvaničnicima, u slučaju aktuelnog arbitražnog procesa o statusu Brčkog, da ne dozvole donošenje antibosanske odluke koja može rezultirati obnavljanjem oružanih sukoba u BiH

S obzirom da i pored brojnih upozorenja Bosanske stranke, u protekle tri godine, a povodom arbitražne odluke za Brčko, domaći federalni pozicioni i opozicioni zvaničnici i dalje uporno insistiraju na dugoročnoj političkoj pogubnosti zahtjeva da Brčko treba pripasti isključivo i samo Federaciji BiH, Bosanska stranka apeluje na međunarodne zvaničnike, odnosno Arbitražni tribunal da prilikom odluke ne uzimaju u razmatranje antibosanske zahtjeve federalnih,   i srpskih zvaničnika.

Takođe, BOSS upozorava međunarodne zvaničnike na najave od strane Alije Izetbegovića i srpskih predstavnika na mogućnost obnavljanja oružanih sukoba u slučaju nepravedne odluke. Takve ratne stavove Bosanska stranka smatra nedopustivim u kontekstu prihvaćenih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, i upozorava da konačan sud arbitraže za Brčko, bez obzira da li ono pripalo federalnom ili srpskom entitetu, na smije biti povod za izbijanje novog ratnog sukoba.

Gotovo četiri godine rata i stradanja mogle su uvjeriti sva tri bosanskohercegovačka naroda – da bi eventualni rat za Brčko odnio na hiljade mladih života, a rješenje bi se opet tražilo za pregovaračkim stolom, uz posredstvo međunarodne zajednice. Stoga, BOSS upozorava bh zvaničnike da bez pogovora uvaže konačnu odluku – onakvu kakva bude donesena, jer su presudu međunarodnih arbitara, u nemogućnosti da se civilizacijskim metodama dogovore, prethodno tražile i federalna i srpska strana.

Bosanska stranka smatra da SFOR mora odigrati ključnu ulogu i svima staviti do znanja da će svaki pokušaj upotrebe vojne sile biti odlučno spriječen, ali, naravno, isto tako da će štititi povratak prognanih Brčaka svojim kućama. Iz navedenih razloga, potrebno je da Arbitražni tribunal donese konačnu odluku, jer bi u suprotnom gotovo bio nebitan značaj povratka i multietničke restitucije Brčkog, zbog toga što Brčaci, već mjereno u hiljadama, odlaze budućnost tražiti u evropskim i prekookeanskim zamljama.

Inače, Bosanska stranka smatra, u najmanju ruku, smiješnim pokušaje glume multietničnosti federalnih stranka da se pred Arbitražni tribunal izađe sa zahtjevom da Brčko pripadne Federaciji BiH, da bio se, kako kažu, zadovoljili interesi sva tri konstitutivna bosanskohercegovačka naroda, i da se, kao minimum, u slučaju da Brčko ne pripadne Federaciji BiH, traži da grad bude u nadležnosti državnih organa vlasti.

U povodu ovakvih prijedloga, BOSS podsjeća gospodu političare da u pravnom, odnosno sudskom procesu ne postoji rezervna varijanta, i da nakon presude, odnosno arbitraže, ukoliko Brčko pripadne Republici Srpskoj – nema pravne mogućnosti za izmjenu odluke. S obzirom da, zahvaljujući prvenstveno strankama iz Federacije BiH, međunarodni arbitražni tribunal mora birati između toga da li Brčko treba administrativno pripasti Federaciji BiH ili Republici Srpskoj, u kojoj se, shodno procentima usvojenim u Dejtonu, već nalazi odluka će, u svakom slučaju, biti protiv interesa građana i države Bosne i Hercegovine, a što, naravno, nema nikakve veze sa multikulturalnom Bosnom, za koju se, očigledno navodno, zalažu federalne političke stranke.

Dakle, i ovaj put se pokazala nedosljednost domaćih stranaka u sprovedbi principa Dejtonskog sporazuma, jer je više nego jasno da brčanski politički čvor ne može biti presjecan degresivnim putevima koji vode produbljenju podjela države Bosne i Hercegovine. Brčko mora imati polaznu osnovu centrišta političke budućnosti Bosne i Hercegovine, tako što bi se u ovom gradu dogodili i realizovali svi principi kojima dugoročno teži postdejtonska Bosna i Hercegovina.

Bosanska stranka želi podsjetiti aktuelne političare u BiH – da demokratija nije uzeti jednima ili drugima. Demokratija je kada imaju i jedni i drugi. Prema tome, problem Brčkog – ne može se riješiti odlukom da Brčko pripadne Republici Srpskoj ili Federaciji BiH. Jedino ispravno rješenje za status Brčkog jeste da ne pripadne ni jednom ni drugom entitetu, posebno uzevši u obzir da ni Federacija BiH ni Republika Srpska nisu ispunile obaveze preuzete Dejtonskim sporazumom.

Međutim, s obzirom da su vitalni interesi Federacije BiH i Republike Srpske podjednako vezani za Brčko – uvažavajući ekonomske, putne i ostale komunikacije – Brčko treba da pripada podjednako i jednom i drugom entitetu. Nad ovim gradom podjednake ingerencije trebaju imaju politički predstavnici sva tri naroda, uz privremenu asistenciju međunarodnog supervizora, dok ne ojačaju one političke snage koje će znati čuvati bosanskohercegovački kulturološki koncept.

 

 

You may also like...