9. juni 1999.

u povodu Bešlagićevog skandaloznog angažovanja zagrebačke kiparke da za četverostruko skuplju cijenu od realne, za 200.000 njemačkih maraka, napravi biste Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića

Zagrebački “Jutarnji list” je objavio, a “Dnavni avaz” prenio informaciju da je zagrebačka kiparka Marija Ujević, po narudžbi tuzlanskog načelnika Selima Bešlagića, završila biste Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića koje će biti postavljene u centru Tuzle.

Bosanska stranka podržava inicijativu da se velikanima naše kulture izgrade biste u njihovim rodnim gradovima, ali se ne može složiti sa načinom na koji je to uradio načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Kao prvo, Bešlagić je bez znanja javnosti, kao i bez odluke svoga Kabineta i Opštinskog vijeća Tuzle angažovao anonimnu zagrebačku kiparku da pravi biste bosanskohercegovačkih i bošnjačkih velikana.

Razlog tome je vjerovatno u tome što javnost nije trebala ništa znati o onih 200.000 njemačkih maraka koje će načelnik Bešlagić isplatiti gospođi Mariji Ujević. Bosanska stranka ekskluzivno iznosi podatak o koštanju ovog hrvatskog biznisa Selima Bešlagića, jer je u ovoj enormnoj sumi odgovor na pitanje o tajnovitosti ovog posla. Prema informacijama koje je prikupila Bosanska stranka, cijeli posao se u našoj zemlji mogao završiti za najviše 40 do 50 hiljada maraka.

Bosanska stranka osnovana sumnja da je načelnik Tuzle Selim Bešlagić u svrhe protuzakonitog zloupotrijebio svoj položaj, te traži reagovanje javnog tužioca i poništavanje ovog nezakonitog posla. Dva su razloga za reagovanje javnog tužioca: prvi – što je načelnik Selim Bešlagić za pravljenje spomenika dužan imati odluku Opštinskog vijeća; što je dužan raspisati konkurs na kome bi šansu dobili bosanskohercegovački umjetnici, te oformiti stručnu komisiju koja bi izabrala najbolji prijedlog. Drugi razlog za reagovanje javnog tužioca je što je načelnik Bešlagić svjesno zaobišao svoje zakonske obaveze i naručio posao četverostruko skuplji od realne cijene. U svemu tome posebno poglavlje predstavlja Bešlagićevo ignorisanje tuzlanskih i bosanskohercegovačkih umjetnika koje je ponizio svojim angažovanjem zagrebačke trećerazredne kiparke.

Bosanska stranka poziva Opštinsko vijeće Tuzla da poništi štetnu odluku načelnika Bešlagića, te da za realni iznos, u skladu sa zakonskim obavezama, raspiše konkurs i omogući šansu bosanskohercegovačkim umjetnicima.

 

 

You may also like...