7. juni 1999.

u povodu uzurpacije medijskog prostora od strane administracije načelnika   Opštine Tuzla, Selima Bešlagića

Bosanska stranka ponovo oštro protestvuje protiv sve očitijeg narušavanja medijske slobode i dostojanstva novinarskog poziva od strane lokalnih moćnika.

Pored torture nad zeničkim novinarima od strane načelnika Opštine Zenica Ferida Alića, posebno je neodrživa situacija u tuzlanskim elektronskim medijima na koje snažan uticaj i pritisak nastavljaju vršiti opštinske vlasti na čelu sa načelnikom Selimom Bešlagićem.

To je naročito izraženo u Radio Tuzli koja je javno preduzeće Opštine Tuzla, iako je poznato da shodno Dejtonskom sporazumu opština nema pravo da osniva javna glasila. Zahvaljujući redakciji tuzlanskog radija, medij koji gotovo pola decenije objektivno informiše građane – još uvijek se nije predao nasrtajima opštinske administracije.

U posebno delikatnom položaju je i doskora visokoprofesionalna Tuzlanska televizija, koja samo formalno slovi kao dioničarsko društvo sa ograničenom odgovornošću, a ustvari se nalazi u čvrstom “bratskom zagrljaju” načelnika Selima Bešlagića i dioničarske familije.

Novinari i radnici TVT već mjesecima ne primaju ni, inače, mizerne plate, neraščišćeni su imovinsko-pravni odnosi, kuća je u dugovima koje ne može vratiti ni za nekoliko godina.

I pored intervencija sindikalne organizacije TV Tuzle, koja je u ime svih zaposlenih tražila rješenje aktuelnih problema od opštine i Upravnog odbora na čijem je čelu bio i bivši predsjednik tuzlanskog Vijeća i sadašnji predsjednik Opštinskog odbora SDP-a,   Ivo Divković – opštinska administracija na direktorska i urednička mjesta postavlja svoje poslušnike i program se nastavlja uređivati iz kabineta načelnika.

Kao rezultat kabinetske uređivačke politike opštinskih nalogodavaca koji režimskim urednicima diktiraju šta se može objaviti, a šta ne – nastupilo je prepravljanje, kraćenje, neobjavljivanje saopštenja ili nedolazak na press konferencije Bosanske stranke.

Do radikalnog pogoršanja medijske slobode došlo je nakon prezentacije plakata koji su povrijedili sujetu lokalnog “demokrate”, nakon čega je uvedena cenzura i kontrola postavljanja plakata na tuzlanskim panoima – svojstvena jedino diktatorskim režimima.

Bosanska stranka poziva demokratsku javnost i Nezavisnu komisiju za medije – za oslobođenje tuzlanskih medija iz zagrljaja aktuelne vlasti Opštine Tuzla čija su usta puna lažne demokratije i praznih proklamacija o nezavisnosti i slobodi medija.

 

 

You may also like...