17. februar 1999.

u povodu protivzakonite, nemoralne i skandalozne odluke Kolegija Skupštine TPK da se Bosanskoj stranci, kao parlamentarnoj stranci, zabrani učešće u Komisiji za kontrolu zakonitosti rada izvršnih organa Skupštine TPK

Na četvrtoj sjednici Skupštine Tulansko-podrinjskog kantona, koja je održana       28. decembra 1998., predsjednik Skupštine Izet Žigić – javno je rekao da Bosanska stranka više neće učestvovati u radu ni jedne komisije.

U obavezi smo da saopštimo svojim glasačima, kao i građanima ovog Kantona, da je predsjednik Skupštine Izet Žigić svoje riječi počeo sprovoditi u djela.

Naime, iako je Bosanska stranka jedna od inicijatora za formiranje komisije za ispitivanje korupcije u Tuzlansko-podrinjskom kantonu, na sjednici Kolegija Skupštine TPK od 15. februara 1999., uz zdušnu podršku Izetu Žigiću od strane poslanika Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata BiH, protivno svim zakonskim i moralnim načelima – “demokratski” je odlučeno da Bosanska stranka ne može učestvovati u radu Komisije.

Umjesto Bosanske stranke kao jednog od predlagača osnivanja Komisije, u radu će učestvovati, sa procentom zastupljenosti od 60 odsto – kojeg li apsurda – aktuelna vlast, zbog koje se antikorupcijska komisija i osniva. S obzirom da će apsolutnu većinu pri odlučivanju u Komisiji imati CD Koalicija, kao nosilac vlasti, ali i korupcije, gotovo da je neshvatljiva, ali i ne iznenađujuća činjenica da je Izet Žigić dobio podršku od opozicije, sa kojom je aktuelna pozicija uvezana u desetogodišnjoj vladavini. Praktično, aboliranjem onih zbog kojih je ovaj Kanton proglašen leglom mafije, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrati BiH             – pokazuju svoje pravo lice.

I u ovom slučaju, kao i u mnogim do sada, pokazalo se da za aktuelnu vlast ne vrijede ni narodne poslovice. Do sada je bilo: kadija te tuži, kadija ti sudi, a sada je: kadija te brani, kadija ti sudi.

Ne treba zaboraviti da je zbog po svim indicijama korumpiranog Kantona, blokiran i račun Vlade, a žrtve su, naravno, korisnici budžeta tj. radnici u prosvjeti, zdravstvu, policiji, kulturi… Lista onih koji ispaštaju zbog lopovluka vlasti svakako će se proširiti, dok će krivci i dalje živjeti lagodnim životom – vozeći se u skupim automobilima i trošeći narodne pare iz odveć privatnih sehara.

Bosanska stranka smatra, da će od svega ovoga što se dešava, i što će se dešavati u narednom periodu, u povodu rada antikorupcione komisije, biti po onoj narodnoj, ali i malo drugačije: tresla se gora, a miš abortirao.

Bez obzira na nemogućnost učestvovanja u radu Komisije, Bosanska stranka će i dalje putem sredstava informisanja insistirati na poštivanju zakonitosti – od opštinskog do državnog nivoa.

You may also like...