27. februar 1999.

u povodu nedopustivog ponašanja nadležnih komunalnih organa za održavanje i popravku puteva

Bosanska stranka smatra da nadležni opštinski organi, pod čijom se ingerencijom nalaze komunalne usluge za popravku i održavanje puteva, vode krajnje neodgovornu politiku po ovom pitanju. Ako se uzme u obzir porast automobila u postratno vrijeme, nedopustivo je da su lokalni putevi toliko zapušteni i devastirani, koji kao takvi, zbog velikog broja udarnih rupa, postaju jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća.

Uzimajući u obzir posebno loše održavanje puteva u Lukavcu i Tuzli, podsjećamo da je samo na području Opštine Lukavac, u protekloj godini bilo 579 saobraćajnih udesa, u kojima je smrtno stradalo 45 građana.

S obzirom da je u Tuzli, u protekloj godini bilo 5827 udesa, dakle, deset puta više, onda se može reći da je situacija više nego alarmantna, pogotovo u pogledu bezbjednosti pješaka, koji, u većini slučajeva, završavaju sa teškim tjelesnim povredama.

Začuđujući je nemar nadležnih opštinskih organa, posebno kada se zna da se u Opštini Lukavac na ime putarine od 8.000 registrovanih vozila uzima oko 1,2 miliona KM godišnje, dok u Opštini Tuzla od oko 28.000 vozila, godišnja putarina iznosi najmanje 5 miliona KM.

Znajući da duboke udarne rupe, pored toga što ugrožavaju bezbjednost samih vozača i pješaka, nanose i znatnu materijalnu štetu na putničkim vozilima, s pravom postavljamo pitanje: Gdje odlazi ogromna suma novca od pet miliona KM, namijenjenih za održavanje puteva?, posebno ako se zna da jedan kvadratni metar asfaltne baze debljine jednog cm košta samo – četiri KM.

Bosanska stranka upozorava nadležne opštinske organe da vlasnici automobila izmiruju redovno svoje namete na putarinu, te ne zaslužuju da vozeći po pohabanim cestama ugrožavaju kako svoju, tako i bezbjednost građana. 

 

2. U povodu promocije knjige “Tito – biografija”, autora Džaspera Ridlija

 

Bosanska stranka je promociju knjige “Tito – biografija”, autora Džaspera Ridlija, upriličila upravo 1. marta – u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, iz razloga što je nesumnjiva zasluga Josipa Broza Tita u očuvanju državno-pravnog kontinuiteta BiH. Relevantni južnoslavenski istoričari potvrdili su da je održavanje ZAVNOBiH-a isključivo Titova zasluga, i iz toga, naravno, proizilazi kako državnost, tako i nezavisnost BiH.

Djelo Džaspera Ridlija, daje objektivan prikaz i svjedoči da je ime revolucionara Josipa Broza Tita još za života nadmašilo pojam bivše Jugoslavije, i postalo internacionalnim simbolom antifašističke, socijalističke i revolucionarne borbe za ljudska prava potlačenih, poniženih i obespravljenih.

Bosanska stranka je, inače, prva pokrenula aktivnosti na planu rehabilitacije Josipa Broza Tita jer je sramno da jedna takva ličnost, uvažavana od cijelog čovječanstva, bude na marginama spoznaje prostora kojima je pripadao.

Promocija knjige “Tito – biografija” održaće se u Tuzli, a promotori su Vladimir Srebrov, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke.

 

You may also like...