18. decembar 1999.

u povodu najave zabrane rada Bosanske stranke i hapšenja federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića, zbog njihovog zalaganja da se sazna istina o kršenju ljudskih prava u Tuzli u toku rata

Bosanska stranka je obaviještena da SDP i SDA spremaju obmanu Ureda visokog predstavnika s ciljem zabrane djelovanja BOSS-a i hapšenja federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića.

Nakon objavljivanja plakata pod naslovom “Da li je Selim Bešlagić ratni zločinac” došlo je do tajnog sastanka užih rukovodstava ove dvije stranke, jer se imena njihovih funkcionera i istaknutih članova nalaze na tuzlanskom spisku za Haški tribunal.

Sve do objavljivanja BOSS-ovog plakata vjerovalo se da će se možda izbjeći istina o ugrožavanju ljudskih prava u Tuzli u toku rata, jer je skrivanje činjenica postignuto ranijim dogovorom između Selima Bešlagića i Stranke demokratske akcije. Kadrovi SDA koji su u Tuzli držali privatne zatvore dobili su obećanje od načelnika Tuzle da će ih on štititi pred međunarodnim istražiteljima, a SDA je zauzvrat obezbijedila prekid verbalnih napada na Selima Bešlagića, kao i povlastice u biznisu njegove familije. Svjedočanstva koja su dostavljena u Hag načela su ovaj pakt ratnih zločinaca i njihovih pomagača.

Bosanska stranka smatra da javnost ima pravo na istinu, koliko god bilo teško u to povjerovati. Odbijanje sredstava informisanja da prenesu cjelovite stavove BOSS-a, i njihovo pristajanje da objave neargumentovane napade SDP-a i SDA, i njihovih sluga, govore o širokoj akciji zaustavljanja istine. Ni u jednom od ovih pamfleta nema odgovora na pitanje o ugrožavanju ljudskih prava u Tuzli. Zbog onoga što će se desiti sutra danas treba zapamtiti da načelnik Tuzle, kao i njegove dvije stranke, tvrde da u ovom gradu apsolutno niko nije bio ugrožavan od strane civilnih i vojnih vlasti. Sutra kada SFOR uhapsi i sprovede u Hag nekoga od tuzlanskih zločinaca, niko neće imati pravo da kaže da se borio za istinu i za ljudska prava! Svi koji danas tvrde da BOSS izmišlja, sutra neće imati šta reći osim da su prikrivali istinu o ratnim zločinima.

Bosanska stranka otvoreno poziva načelnika Tuzle, SDA i SDP, da javno, pred kamerama, ukrstimo argumente i da, ako imaju hrabrosti, odgovore na pitanja: Da li je bilo prisilnih mobilizacija, kada su građani poput stoke hvatani na ulici, tovareni u kamione i odvođeni u smrt, na prvu liniju fronta? Zašto su kafići na Kapiji radili 25. maja 1995. kada je bila na snazi zabrana okupljanja? Da li znaju za ona dva podruma gdje su dovođeni i premlaćivani tuzlanski Srbi, s ciljem otimanja njihove imovine? Ako je Selim Bešlagić baš toliko siguran u sebe, zašto mu je jedini argument vrijeđanje Mirnesa Ajanovića? Ili to načelnik Tuzle misli da su Tuzlaci zaboravni i glupi pa da ne mogu razdvojiti argument od uvrede? Ako se niko ne plaši istine, zašto je privatnoj Bešlagićevoj policiji naređeno da u dva navrata pocijepaju blizu 1000 BOSS-ovih plakata sa ulica Tuzle? Najlakše je bježati od istine i vrijeđati Mirnesa Ajanovića, a najteže suočiti argumente. Jer Selim Bešlagić je svjestan istine, kao što je svjestan i svoje odgovornosti – koju pokušava prebaciti na građane Tuzle.

Turneja Selima Bešlagića po zapadnoj Evropi imala je za cilj da dobije podršku zapadnih vlada za zabranu rada Bosanske stranke i za hapšenje Mirnesa Ajanovića. Iako BOSS nije ni nacionalistička ni ekstremistička stranka, već je multinacionalna i socijalistička – SDP će, uz podršku SDA, i njihovih sluga sa kojima su “demokratski” izglasali sramnu odluku da se u Tuzli da ulica u čast SS oficira, pokušati ubijediti Ured visokog predstavnika da BOSS smeta demokratizaciji Bosne i Hercegovine. Zapravo je suprotno, i stoga se nadamo se da će visoki predstavnik prepoznati ovu obmanu.

Bosanska stranka poziva demokratsku i antifašističku javnost u zemlji i inostranstvu da se uključe u ovaj slučaj, jer nije samo riječ o tendenciji zaštite odgovornih za ratne zločine, već i o ponovnom uvođenju totalitarizma u politički život Bosne i Hercegovine.

You may also like...