08. mart 1999.

u povodu još jedne protuzakonite naplate električne energije od strane Elektrodistribucije – putem nelegalne naplate poreza na brojilo za transparentnost utroška električne energije

Bosanska stranka upozorava javnost na još jedan inovirani talas pljački od strane Elektrodistribucije. Pored nezakonite naplate zastarjelih računa, koja od strane nadležnih institucija nije sankcionisana, čak naprotiv, gospoda su, s obzirom da im nije dosta otetih novaca, izmislila novi način prevare građana, putem nelegalne naplate poreza na brojilo za očitavanje utroška električne energije.

Ekspertizom je utvrđeno da je Elektrodistribucija promjenom načina obračuna električne energije, prvo uvela stavku naplate tzv. obračunske snage u iznosu od 3 KM, po svakom brojilu, da bi se ispostavom posljednjih računa, ovaj namet povećao na 4,5 KM. Tzv. obračunska snaga, zajedno sa cijenom utroška električne energije, ukalkuliše se svakom korisniku u račun, i na ukupan iznos naplaćuje se 15 % poreza na promet proizvoda.

S obzirom da se namet na obračunsku snagu uzima, kako se navodi, u svrhu usluga održavanja, a opšte je poznato da porez na usluge iznosi 10 %, Elektrodistribucija, dakle, svakog mjeseca prevari građane, odnosno uzima od građana protuzakonito 5 % po svakom brojilu, ili godišnje ukupno oko 1,3 miliona KM.

Inače, brojilo je proizvod koji je već jednom kupljen od strane korisnika električne energije, i kao takvo potpada pod kategoriju privatnog vlasništva, te je više nego nelogično da se svaki mjesec ponovo naplaćuje, na isti proizvod – već plaćeni porez.

Takođe, vrlo je diskutabilna i naplata tzv. obračunske snage, posebno zbog         toga što za godinu dana, na vlastito brojilo, svaki korisnik mora platiti – bez obzira na potrošnju 62,10 KM. Time, na svakom kantonu, Elektrodistribucija mjesečno ostvari protupravnu dobit u iznosu od gotovo 800.000 KM. Uzevši u obzir broj stambenih jedinica u Federaciji BiH, na ime nameta, na privatno vlasništvo građana, naplati se mjesečno 2,5 miliona KM. Godišnja dobit iznosi preko 30 miliona KM, i stoga i ne čudi prebačaj Elektrodistribucije u naplati električne energije u iznosu od preko 110 %.

S obzirom da se sve ovo događa pod patronatom aktuelnih vlasti, Bosanska stranka poziva Vladu Federacije BiH da podnese kolektivnu ostavku, ili da putem nadležnog javnog tužilaštva konačno zaustavi teror nad građanima, naravno, uz efikasno sankcionisanje odgovornih lica.

You may also like...