12. juni 1999.

u povodu prezentacije dokaza o višegodišnjem uticaju načelnika Tuzle Selima Bešlagića na uređivačku politiku TV Tuzle

Bosanska stranka podržava javni poziv Uredu visokog predstavnika koji je uputio tuzlanski načelnik Selim Bešlagić da se sankcioniše onaj ko je zloupotrijebio svoj položaj: dakle, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ukoliko je izrekao neistine o Bešlagićevom uticaju na TV Tuzla, ili da se sankcioniše tuzlanski načelnik ukoliko se dokaže njegov uticaj na TVT. Pošto tuzlanski načelnik decidno tvrdi da ne ostvaruje uticaj na ovu informativnu kuću, Bosanska stranka je prikupila obimnu dokumentaciju koja svjedoči o dugogodišnjem Bešlagićevom uplitanju u rad i egzistenciju Tuzlanske televizije.

Ovom prilikom Bosanska stranka je prezentirala samo nekoliko ilustrativnih argumenata:

1. U septembru 1996. načelnik Bešlagić je donio Odluku o ukidanju Javnog preduzeća Televizija Tuzla, s ciljem tajkunske uzurpacije televizijske imovine u okviru novoosnovanog dioničarskog preduzeća u kome je Bešlagićev zet Zlatko Berbić trebao imati glavni uticaj. Donacije namijenjene Televiziji Tuzla svjesno su usmjeravane prema Radio-Kameleonu, koji je zahvaljujući mahinacijama Berbićevog punca postao tehnički najopremljenija radiostanica u BiH. U brojnim reagovanjima novinarskih i sindikalnih organizacija na ovu Bešlagićevu Odluku rečeno je da je to najcrnji oblik režimskog uplitanja u slobodu medija i dostojanstvo novinara. Svi iz TV Tuzle koji su se suprotstavili Bešlagićevoj Odluci, kao što je tadašnji direktor Marko Divković i urednica Jasna Žunić, u narednom periodu su posmjenjivani po kratkom postupku, ili su na druge načine otjerani iz ove kuće. Njima je prijetila i Bešlagićeva privatna policija, koja se finansira iz opštinskog budžeta. Bosanska stranka javno postavlja pitanje da li je normalno da jedan načelnik opštine ima privatnu policiju?

2. U septembru 1997. Tuzlanska televizija je besplatno proizvela film o Selimu Bešlagiću, koji je režirao današnji direktor ove kuće Semir Salihović. Na ime tog filma Semiru Salihoviću, koji je imao privremeno rješenje za stan, riješeno je stambeno pitanje.

3. Pred prošlogodišnje izbore načelnik Bešlagić i sekretar Opštine Jasmin Imamović smijenili su s mjesta urednika u redakciji doajena tuzlanskog novinarstva Đuru Škondrića samo zbog toga što je u jednom prilogu o čistoći grada objavio slike prepunih kontejnera i smetljišta u centru grada.

4. Načelnik Tuzle Selim Bešlagić svakog mjeseca potpisuje uplatu od 30.000 KM na račun Tuzlanske televizije, a na ime pravljenja emisije “Ogledalo grada”. Po prostoj računici ispada da emitovanje ove emisije od 45 minuta košta 7500 KM. Po tržišnoj vrijednosti jedna takva emisija košta najviše 1500 KM. Dakle, Bešlagić plaća 6000 KM više, a razlog tome je ili ostvarivanje uticaja na uređivačku politiku TVT, ili nezakonito sticanje materijalne dobiti. Ovaj novac je dovoljan da se svakog mjeseca podijele plate svim zaposlenim u TVT, koji plate nisu primili već nekoliko mjeseci. Dakle, nije samo riječ o sumnjivom ugovoru, već i o tome gdje završava uplaćeni novac. Uzgred rečeno, sličan ugovor je načelnik Tuzle potpisao sa svojim zetom. To je samo dio dokaza protiv Bešlagićeve tvrdnje da nema nikakvog uticaja na tuzlanske medije. Ukoliko ove enormne i nerealne sume nisu rezultat ostvarivanja političkog uticaja, onda su providno pokriće za nezakonito sticanje dobiti.

5. Početkom 1999. izbila je milionska afera sa Tuzlanskom televizijom, koja je vrlo brzo zataškana odlaskom Mate Đakovića sa mjesta direktora ove kuće. Selim Bešlagić je tada izjavio: “Ne želim da izgubim Đakovića”. Postoje osnovane sumnje da je nekoliko opštinskih funkcionera podijelilo kolač od milion maraka, zašta niko nikada nije odgovarao.

6. Nova uredničko-direktorska garnitura TVT, koja je postavljena pod uslovom da vjerno služi Selimu Bešlagiću, dobila je zadatak od sekretara Opštine Jasmina Imamovića da ignoriše aktivnosti Bosanske stranke. Nakon objavljivanja plakata pod nazivom “Selim Bešlagić je izdao Tuzlu”, urednica Amra Odobašić saopštila je predsjedniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću da neće puštati saopštenja Bosanske stranke, zašta postoje dokazi i svjedoci. Inače, urednica Amra Odobašić ima završenu srednju školu, a Marko Divković, diplomirani žurnalista sa 20 godina staža, koji ispunjava sve uslove – ne može biti urednik.

7. Posljednji dokaz o Bešlagićevom upravljanju Tuzlanskom televizijom je naručeno reagovanje direktora Semira Salihovića koji se u ovom slučaju iz tzv. nezavisne pozicije, stavio na stranu svoga šefa Selima Bešlagića, a protiv demokratskih sloboda i prava na drugačije mišljenje.

U prilogu, kao potvrdu višegodišnjeg Bešlagićevog uticaja na TVT i pokušaja da za interese svoga zeta tajkunski otuđi opštinsku imovinu, Bosanska stranka je prezentirala tri vrste dokaza:

  1. izvode iz štampe o Bešlagićevom pokušaju tajkunizacije Tuzlanske televizije, iz septembra 1996. godine, te o aferi vezanoj za nestanak preko milion DEM,
  2. video materijal sa press konferencije novinara TVT iz septembra 1996.               (u trajanju od 23 minuta), na kojoj su novinari TVT, između ostalog, dokazali da je Bešlagić samovoljno, mimo Opštinskoj vijeća, donio Odluku o ukidanju TVT, da je medij služio Bešlagića u predizbornoj kampanji i da su zbunjeni zbog čega se ukidaju nakon svega što su uradili za njega, da im je fizički onemogućen pristup tehnici i da im je prijećeno od strane agenata Bešlagićeve privatne policije, da sloboda medija postoji jedino ukoliko ne nepadaju ljude iz Kabineta načelnika, da su na jednom sastanku Bešlagić i njegov punac krojili kadrovsku politiku TVT, da im je sadašnji zamjenik načelnika, Ekrem Šehović rekao da su oni četiri ratne godine svirali k…. , da su opljačkani, te da je čitav proces bio u funkciji otimanja TVT za pojedinca kojem treba vlastiti medij           – na osnovu čega se vidi pozadina pokušaja Selima Bešlagića da ugasi, odnosno za interese svoga zeta privatizuje TV Tuzlu.
  3. kalendar sa datumima kada su ignorisane aktivnosti BOSS-a nakon imenovanja Amre Odobašić za urednicu Tuzlanske televizije.

 

 

You may also like...