17. juli 1999.

u povodu Odluke načelnika Tuzle Selima Bešlagića i Upravnog odbora JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla o povećanju cijene vodosnabdijevanja, i utroška 22.163.000 KM na “sanacije i unapređenje” vodovodnog sistema na području Opštine Tuzla

Bosanska stranka je na današnjoj press konferenciji izrazila ponovno oštro protivljenje najnovijoj Odluci načelnika Tuzle Selima Bešlagića i Upravnog odbora JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla o povećanju cijena vodosnabdijevanja za domaćinstva u iznosu od 79 odsto.

Ovakva Odluka načelnika Tuzle Selima Bešlagića je nemoralna ako se zna da i pored doniranih sredstava u iznosu od 22.163.000 KM – Tuzla još uvijek, i pored silnih predizbornih obećanja – nema vode.

Uzevši u obzir utrošena sredstva za “sanaciju i unapređenje” vodovodnog sistema u Tuzli – i katastrofalan rezultat, posebno ako se uzme u obzir da je za Tuzlu izdvojeno gotovo isto sredstava kao i za sve ostale opštine Tuzlanskog kantona, eksperti Bosanske stranke su proračunom došli do podataka da bi se voda koja bi zadovoljila potrebe Tuzle mogla dovesti ispod Igmana sa Vrela Bosne za mnogo manje utrošenih sredstava:

– visokotlačne plastične vodovodne cijevi promjera 500 mm, za razdaljinu od 150 kilometara koštaju uz rabat – 10 miliona KM;

– radni dan četiri rovokopača za iskopavanje 800 metara košta 3840 KM, a potrebno je 188 dana da iskopaju 150 kilometara za cijenu od 721.920 KM;

– prateća radna snaga od 20 radnika za 188 dana iznosi 125.000 KM;

– prateća oprema i doprema cijevi, repromaterijala i radnika iznosi 620.000 KM;

– pumpna postrojenja koštaju 1.200.000 KM.

Iz svega nevedenog proizilazi da bi svi troškovi iznosili ukupno 12.666.920 KM. Drugo, sanacija slavina i vodokotlića, uz pretpostavku da su u svim stambenim jedinicama neispravi – košta oko milion KM, čime bi bilo sanirano preko 10% gubitaka u mreži što je gotovo ravno dovođenju vode sa jednog izvorišta.

Na kraju, sasvim je dovoljno jasno da bi preostala suma od 8.496.080 KM bila dovoljna za rekonstrukciju i zamjenu odveć koroziranih gusanih i salonitnih tuzlanskih vodovodnih cijevi u kojima se nakuplja talog i koje su bakteriološki štetne za zdravlje građana.

Bosanska stranka poziva Javno tužilaštvo da se na osnovu dosadašnjih utrošenih sredstava – i katastrofalne situacije sa vodosnabdijevanjem u Tuzli uključi u istragu u povodu prezentiranih činjenica koje ukazuju na osnovane sumnje da su zvaničnici opštinskih vlasti zloupotrijebili službeni položaj i stavili lične interese ispred interesa građana. Dakle, postoji osnovana sumnja da je dio doniranih sredstava završio u privatnim džepovima.

 

You may also like...